SAD ubrzava pripreme za distribuciju vakcina prije izbora

Svijet Vijesti

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju cjepiva za koronavirus do početka novembra, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija France Presse dobila na uvid.

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) “traže” da države “što prije” učine sve kako bi centri za distribuciju budućeg cjepiva bili “potpuno operativni do 1. novembra 2020.”, piše njihov direktor Robert Redfield u pismu koje je prošle sedmice poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licenci.

Ovo je još jedan znak da je utrka za cjepivo u punoj brzini diljem te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.

Zdravstvene vlasti se “ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju cjepiva za Covid-19 u jesen 2020.”, ističe Redfield u pismu.

Predsjednik Donald Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. novembra, rekao je prošle sedmice da će Sjedinjene Države imati cjepivo “ove godine”.

Iako je nekoliko cjepiva u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedno biti djelotvorno i sigurno, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.

U dokumentu koje je objavio New York Times i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo direktora CDC-a, razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju “cjepiva A” i “cjepiva B”. Čini se da potonja odgovaraju cjepivima na kojima rade Pfizer i Moderna, piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milione doza.

“Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano cijepljenje protiv Covida-19 jer će opskrba cjepivom biti ograničena”, obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uslovi njihova skladištenja i navodi ko se prvi treba cijepiti, a to su zdravstveni radnici.

Autor: Hina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.