Sa zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu bačena zastava EU, ali je zastava Hrvatske…

BiH Vijesti

Zastava Europske unije postavljena na pročelju zgrade hrvatske ambasade u Sarajevu skinuta je i odbačena na ulicu u noći na nedjelju, njezin držač oštećen je i djelomično istrgnut, a policija traga za vandalima koji su to počinili, potvrdio je Hini hrvatski ambasadoru BiH Ivan Sabolić.

“To se dogodilo između 23 sata i ponoći. Zastava EU je potrgana, a hrvatska zastava koja je također istaknuta ostala je netaknuta. U kontaktu smo s policijom i u ovom trenutku nemamo više saznanja”, kazao je Sabolić.

Radi se o ulazu u konzularni odjel ambasade. Oštećenje su opazili djelatnici ambasade koji su pozvali policiju, a ona je obavila uviđaj i sada traga za počiniteljem ili više njih.

Potragu bi trebala olakšati činjenica da je prostor na kojemu su istaknute zastave pokriven videonadzorom.

Iz dostupnih informacija proizilazi kako se izgred dogodio tokom policijskog sata koji je u Federaciji BiH na snazi od 23 do 5 sati ujutro a uveden je kao dio mjera u borbi protiv pandemije prouzročene koronavirusom.

Ambasada Hrvatske u Sarajevu smještena je u pooslovnoj zgradi u strogom centru grada na Trgu djece Sarajeva. Cijeli taj prostor koji je u blizini Ministarstva vanjskih poslova i Predsjendištva BiH pokriven je nadzornim kamerama.

Ambasador Sabolić je kazao kako očekuje da policija poduzme sve što je potrebno i brzo istraži ovaj izgred no nije želio nagađati o mogućim motivima počinitelja.

Autor: Slobodna-bosna.ba / Hina