Rusija zabranila ulazak u zemlju osmorici dužnosnika iz EU-a

Svijet Vijesti

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su među dužnosnicima kojima je ulazak u Rusiju zabranjen i potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova

Rusija je u petak zabranila ulazak za osmero dužnosnika iz zemalja Europske unije, u znak odmazde zbog sankcija koje je EU nametnula ruskim građanima, uključivo i za dvoje dužnosnika Europske komisije i Europskog parlamenta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su među dužnosnicima kojima je ulazak u Rusiju zabranjen i potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova i predsjednik Europskog parlamenta  David Sassoli.

Berlinski glavni tužitelj Joerg Raupach također je na popisu, što je odgovor na odluku EU-a iz ožujka kada je zabranjen ulazak u Uniju visokim ruskim dužnosnicima zbog njihove uloge u zatvaranju oporbenog vođe Alekseja Navaljnog.

Rusija je još jednom kritizirala sankcije EU-a i optužila Bruxelles za proturusku histeriju.

“EU nastavlja politiku nelegitimnih jednostranih sankcija protiv ruskih građana i organizacija”, kaže se u priopćenju ministarstva koje je citirala agencija Tass.

“Samo u ožujku 2021., šestero Rusa bili su predmet nezakonitih restrikcija EU-a. Ta praksa u suprotnosti je s poveljom UN-a i temeljnim normama međunarodnog prava. Uz to, zapadni mediji namjerno šire proturusku histeriju”, dodaje se u priopćenju.

Autor: Hina