Rusija pozvala SAD da ukine sankcije, u zamjenu im nude ostanak u ISS-u

Svijet Vijesti

OSKVA želi ukidanje američkih sankcija protiv ruskih kompanija u zamjenu za nastavak sudjelovanja u radu Međunarodne svemirske postaje (ISS) nakon 2025., poručio je u ponedjeljak čelnik ruske svemirske agencije.

“Ako ćemo surađivati, sankcije se odmah moraju povući”, kazao je Dmitrij Rogozin, čelnik ruske svemirske agencije, prenosi Interfax.

Rusija će se, ako SAD ne povuče sankcije, osloniti na vlastitu svemirsku postaju, kazao je šef Roskosmosa.

Moskva je nedavno dovela u pitanje svoje sudjelovanje u upravljanju 20-godina starom Međunarodnom svemirskom postajom (ISS) nakon 2025. 

Rogozin je u travnju kazao da je Rusija počela graditi svoju svemirsku postaju. Nekoliko ruskih svemirskih kompanija je pod američkim sankcijama, koje su uvedene zbog ruske podrške separatistima na istoku Ukrajine i aneksije Krima.

Američko ministarstvo obrane je pak objavilo da više ne želi koristiti ruske rakete za lansiranje satelita.

Roskosmos se žalio da zbog sankcija ruske tvrtke slabe na međunarodnom tržištu.

Washington snosi odgovornost, ako zadrži sankcije, za rusko povlačenje iz ISS-a, kazao je Rogozin na saslušanju u Dumi.

Dodao je da Rusija želi odlučiti o “daljnjoj sudbini ISS-a” nakon što SAD povuče sankcije.

Rogozin je izjavio i da je Rusija već započela izgradnju prvog segmenta svemirske postaje te da će Energija, tvornica za proizvodnju raketa, pripremiti lansiranje u roku od četiri godine.

ISS je zajednički projekt američke NASA-e, Roscosmosa, japanske JAXA-e, Europske svemirske agencije (ESA) te kanadske CSA.

Autor: Hina