Roman Roberta Perisica objavljen u Francuskoj

Galska izdavacka kuca “Gaïa” nedavno je objavila nadahnuti roman visokog kvaliteta “Podrucje bez signala” koji je prevela Chloé Billan, pod nazivom “Les turbines de Titanic”!

Zagarebacki knjizevnik i novinar Robert Perisic , rodjen u Splitu 1969 godine je preveden u cijeloj Europi i u SAD-u. Njegova prica sa posebnim humorom i inteligentnom ironijom prati Olega i Nikolu sto odlaze u mali bosanskohercegovacki gradic N. pokrenuti tvornicke turbine, po nalogu izvjesnog Pukovnika, plijeni. Nastoje postici pouzdanje veoma nepovjerljivog, lokalnog zivlja, sa mnogo cinizma se prividno mire sa socijalistickim idealom bivse Jugoslavije-samoupravljanjem! Samo sve to je bez velikog odijeka i smisla, poput pravljenja turbina za potonuli brod Titanic. U dvoboju radnicke sredine sa miljeom suvremenih financija, tvornica postaje unikatni umjetnicki objekt. Iz rasprava iznice politicko-poetski roman, koji se lako ne ispusta iz ruke.

Smjestena u Monfortu, izdavacka kuca Gaïa, oformljena 1991 godine je nastojala povesti citatelje oko planete Zemlje/Gaja na grckom/, zahvaljujuci posebnim, knjizevnim ostvarenjima. Veliki i gotovo ne izvedljiv program, zamijenila je suzenijim i stvarnijim.Projekt se uoblicio, produbio i centrirao pa su skandinavska te balkanska knjizevnost postale specijalnost kuce, sa prisustvom francuskog i engleskog odjela.

Autor: Dzana Mujadzic