Robert Redford medju Parizanima

Vrijeme je da se vratim slikarstvu

Nakon dodjele pocasnog “Césara”, najveceg priznanja francuske, sedme umjetnosti, Robert Redford je odrzao masterclass u cuvenoj pariskoj Kinemateci, pred ushicenim fanovima i ljubiteljima filma.
Najprije je projiciran film “Svi predsjednikovi ljudi”/All President’s Men/ koji je rezirao Alain J.Pakula 1976 godine u kojem je slavni glumac tumacio lik Boba Woodwarda, jednog od novinara Washington Posta i aktera cuvene “Afere Wotergate” koja je dvije godine ranije stajala Richarda Nixona, predsjednicke fotelje.

Vise od 400 mjesta cuvene i poznate dvorane Henri Langlois su se prema izjavama zaposlenih “prodala za pet minuta”, poput 186 drugih, smjestenih u pokranjoj dvorani, u kojoj se direktno prenosio susret s umjetnikom.

Robert Redford je dosao u nekadasnji veliki Americki centar veoma suvremene izgradnje, sa pola sata zakasnjenja jer su ga putem blokirali “Zuti prsluci”, kojih uvijek ima na pariskim ulicama! Odjeven poput mladica u plavi pullover, mokasine i traperice, smjestio se sa kartonskom casom kafe u fotelju koja, odsada, nosi njegovo ime. Strpljivo je pozirao fotografima iz cijelog svijeta pa pricao publici o svom odnosu sa Dustinom Hoffmanom, interpretom novinara Carla Bernsteina za vrijeme snimanja poznatog Pakulinog ostvarenja. Pomenuo je dugogodisnje prijateljstvo sa Paulom Newmanom i nacin na koji mu je iskusni kolega pomogao dobiti ulogu, koja ga je ucinila poznatim u takodjer veoma popularnom filmu “Butch Cassidy and the Kid”.Govorio je o svojim, strukturalnim sponama sa mitskim redditeljem Sidneyem Pollackom sa kojim je snimao sedam puta. Posebno se osvrnuo na ulogu Jeremiah Johnsona i snimanje u Utahu, gdje je kasnio oformio cuveni festival Sundance, postalim najveca nezavisna manifestacija, svjetske sedme umjetnosti.

Nije izostala ni diskusija o glumcevim, rediteljskim djelatnostima, mirovini i buducim planovima.Robert Redford nema nikakav rediteljski projekt a tvrdi kako zeli prestati glumiti jer je, najprije bio slikar, pa ce se vratiti strasti iz mladosti. Malo je poznato da je slavni interpret mnostva filmskih remek djela, zavrsio studij slikarstva na Sveucilistu u Coloradu ali i njujorksku American Academy of Dramatics arts. Redford je davno boravio u Parizu gdje se usavrsavao kao slikar ali nije bilo uspjeha pa se okrenuo fillmu.

-Danas sa skoro 83 godine, zadovoljan sam uradjenim pa bi mozda trebalo raditi polaganije?!Ni u sto se ne treba zaklinjati ali nakon sto sam bio glumac, reditelj i producent, cini mi se da cu se nanovo prihvatiti palete i cetkice- izjavio je na kraju susreta sa Parizanima.

Autor: Dzana Mujadzic