Putin: Siromaštvo je najveći neprijatelj nacije

Svijet Vijesti

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je novi saziv parlamenta na borbu protiv siromaštva, koje je prozvao “najvećim neprijateljem” nacije.

Putin je pet parlamentarnih skupina u Dumi pozvao da surađuju u donošenju novih zakona koji će potaknuti ekonomski rast, a vladu da daje veću socijalnu podršku ugroženima. 

Rusi prosječno zarađuju nekoliko stotina dolara. 

Novih 450 zastupnika zasjedali su prvi put nakon izbora prije tri tjedna, koje je opozicija proglasila namještenima. 

Polovica zastupnika u Dumi u tom su tijelu prvi put. 

Valentina Tereškova, koja je 1963. postala prva žena u svemiru, govorila je na početku sjednice o Dumi, koju čini samo 16.7 posto zastupnica. Tereškova, danas 84-godišnjakinja, hvalila je Putina kao jamca stabilnosti. 

Sportaši, zvijezde i biznismeni

Među novim zastupnicima ima sportaša, zvijezda i biznismena. U parlament je izabran velik broj slavnih, no oni nisu prihvatili svoje mandate, nego su ih predali drugim kandidatima. 

Mandate su prepustili i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te ministar obrane Sergej Šojgu. Otprilike petina zastupnika u Dumi nije izravno izabrana, prenosi ruski oporbeni medij Meduza. 

U parlament je ušlo pet stranaka, a sve ih se smatra vjernima Putinu. 

To su Jedinstvena Rusija, saveznica ruskog čelnika, koja je osvojila 49.8 posto glasova, komunisti, Liberalna stranka Rusije krajnje desnog Vladimira Žirinovskog, Pravedna Rusija te prvi put stranka Novi ljudi, predvođena vlasnikom kozmetičke tvrtke, koju kritičari smatraju Putinovim pokušajem stvaranja lažne oporbe. 

Autor: Hina