Putin na godišnjoj konferenciji zaprijetio Zapadu, o Navaljnom ni riječ

Svijet Vijesti

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se naciji, pred poslanicima Državne dume i Savjeta Federacije, i kao nikad do sada najdirektnije zaprijetio Zapadu. Putin je upozorio da će organizatori bilo kakvih provokacija protiv Rusije zažaliti kao što nikad nisu.

Govoreći o sve zategnutijoj situaciji u odnosima sa Zapadom, istakao da su se svi već navikli na praksu uvođenja sankcija, ali da je sada situacija izmakla kontroli, a to su organizovana politička ubistva.

“Možemo misliti šta god hoćemo o Janukoviču i Maduru, ili Lukašenku, ali praksa organizovanja državnih udara i politička ubistva su nešto što je previše, prešli su sve granice“, kazao je Putin.

Putin je upozorio da Zapad nije razmišljao o Bjelorusiji i Ukrajini kad su se tamo događali politički prevrati, ali da uvijek postoji navika da se u svakoj prilici „hvataju za Rusiju“.

„Želimo dobre odnose, nećemo da rušimo mostove. Ali, ako neko naše dobre namjere protumači kao nezainteresovanost ili slabost i želi da raznese mostove, onda treba da znaju da će odgovor Rusije biti asimetričan, brz i žestok“, upozorio je ruski predsjednik.

Putin se obratio naciji u momentu kada su odnosi Amerike, Evrope i Rusije zategnuti zbog Ukrajine gdje Moskva raspoređuje svoju vojsku, i zdravstvenog stanja opozicionara Alekseja Navaljnog.

Na godišnjoj konferenciji Putin nije pominjao Navaljnog koji je u zatvoru i štrajkuje glađu već tri nedjelje.

Policija je danas uhapsila Ljubov Sobolj, blisku saradnicu Navaljnog, pred proteste koji su organizovani u više ruskih gradova.

“Uspjeli smo da se sretnemo s njim nakon nekoliko sati čekanja. dozvoljeno nam je da posjetimo Alekseja. Nastavlja štrajk glađu i traži da mu se dozvole pregled“, izjavila je njegova advokatica Olga Mihailova.

Navaljnova portparolka Kira Jarmiš je takođe uhapšena ispred svoje zgrade. Pretresi su juče i danas izvršeni u najmanje 20 gradova, uključujući i Sankt Peterburg.

Autor. Nova.rs