Pucnjava u kafiću u Kopenhagenu: Jedna osoba ubijena, a tri policajaca ranjena

e1_770708S1

Jedna osoba je ubijena, a troje policajaca ranjeno je u pucnjavi u kafiću u Kopenhagenu, javlja danski TV2. Do pucnjave je došlo za vrijeme tribine o slobodi govora na kojoj se raspravljalo o blasfemiji.

U kafiću su bili francuski veleposlanik François Zimeray i švedski umjetnik Lars Vilks, poznat po crtanju kontroverznih karikatura poslanika Muhameda. Vilks je zbog karikatura objavljenih 2007. godine primio brojne prijetnje smrću.

Helle Merete Brix, jedna od organizatorica tribine, za AP je potvrdila da Vilks u pucnjavi nije ranjen. Izgledno je da je upravo on bio meta napadača. Kada se nalazi u Danskoj, Vilks ima stalnu policijsku zaštitu.

“Vidjela sam maskiranog čovjeka kako trči. Ovo smatram očitim napadom na Larsa Vilksa”, kaže Brix.

Dvoje napadača je, prema napisima u danskim medijima, i dalje u bijegu. Kako javlja BBC, napadači su ispalili i do 40 metaka prije nego su pobjegli. Navodno su pobjegli u automobilu VW Polo tamne boje.

Do pucnjave je došlo taman nakon što je Zimeray završio svoje izlaganje na tribini. Francuski veleposlanik u međuvremenu je na Twitteru potvrdio da je živ i zdrav.

Kako javlja danska televizija TV2, na prozorima kafića u kojem je održana tribina vidljivo je 30-ak rupa od metaka.

“Oko 3:30 sati, nakon što je francuski ambasador završio s izlaganjem, začuli smo pucnjavu. Neki su ljudi istrčali vani, ali ja se nisam usudio jer i vani se pucalo”, kazao je satirist Dennis Meyhoff Brink koji je bio prisutan na tribini.

Lars Vilks je bijes islamista na sebe navukao 2007. godine, kada je na svojim karikaturama prikazao Muhameda kao psa. Izazvalo je to brojne prosvjede diljem islamskog svijeta, a džihadisti Islamske države za njegovo su ubistvo ponudili 150.000 dolara.

Zadnjih godina Vilks živi pod policijskom zaštitom. U tri različita navrata, 2009., 2010. i 2011. godine, nekoliko je osoba uhićeno zato što su planirali atentat na Vilksa. Vilks je 2010. fizički napadnut dok je držao predavanje o slobodi govora na Sveučilištu u Uppsali.

Vilks redovito prima prijetnje smrću. Teroristička organizacija Al-Kaida uvrstila ga je na svoju “listu najtraženijih osoba koje su vrijeđale Islam”.

Vilks je nedavno dao intervju za The Wall Street Journal povodom masakra u redakciji lista Charlie Hebdo. Tada je kazao da odbija živjeti u strahu i skrivati se od javnosti.

“Policijska zaštita nije stopostotna garancija sigurnosti, kako smo vidjeli u slučaju Charlie Hebdo, ali pomaže. Ne moram noću ležati budan i osluškivati čudne zvukove”, rekao je tada Vilks.

Autor: Index.hr