Prvi UFC događaj pred navijačima nakon godinu dana: Nijedna borba nije trajala duže od dvije runde

Sport

Event UFC 261 održan u Džeksonvilu na Floridi ušao je u historiju kao jedan od najboljih ikad.

Još po nečemu je ovaj događaj za anale; prvi je nakon više od godine dana u kojem su se borci tukli pred navijačima, i to njih 15.000. Doista nije moglo biti boljeg eventa za veliki povratak publike uživo. Od pet borbi nijedna nije trajala duže od početka druge runde.

Glavni program otvorili su Anthony Smith i Jimmy Crute u poluteškoj kategoriji. Smith je pobijedio tehničkim nokautom, tačnije prekidom ljekara nakon kraja prve runde. Low-kickom je pogodio Crutea u živac, zbog čega mu je utrnula noga i više nije mogao stajati na njoj, a samim tim ni boriti se dalje.

Sjajnu noć nažalost je zasjenila teška povreda Chrisa Weidmana protiv Urije Halla u srednjoj kategoriji. U prvom udarcu na meču, low-kicku kojim je gađao Halla, pogodio je suparnikovu dobro postavljenu nogu i doživio težak lom potkoljenice. Noga mu je pukla, što je šokiralo sve koji su gledali meč u trajanju od samo 17 sekundi. Hall nije slavio pobjedu. Štoviše, rasplakao se kada je vidio kako mu je suparnik nastradao. Weidman je dvoranu napustio na nosilima i prijeti opasnost da mu je ova ozljeda okončala karijeru.

Valentina Ševčenko je i peti put obranila pojas u kategoriji muha. Ovaj put to je spektakularno napravila protiv Jessice Andrade nakon samo runde i pol. Šampionka ju je čak sedam puta bacala na pod, a posljednji put je došla iznad nje u poziciju raspela te je tako razbila laktovima da je sudac morao prekinuti meč.

Rose Namajunas postala je prvakinja u kategoriji slamka nevjerojatnim high-kickom protiv Zhang Weili. Tako je srušila nju i njenu seriju od 21 pobjede.

Glavna borba večeri, za pojas u kategoriji velter, pripala je Kamaruu Usmanu. On je naslov protiv Jorgea Masvidala odbranio nokautom na početku druge runde. Desnim direktom utišao je Masvidala i njegove navijače, koji su dominirali. Impresivno je došao do 14. pobjede u UFC-u i druge protiv Masvidala u posljednjih deset mjeseci.

“Ja sam najbolji ‘pound for pound’ borac današnjice!” poručio je nakon meča i teško da mu neko može proturječiti.

Autor: SCsport.ba