Prvi čovjek američkih oružanih snaga: Ne zaklinjemo se diktatoru nego Ustavu

Svijet Vijesti

NAJVIŠE rangirani časnik američkih oružanih snaga, general Mark Milley, poslao je znakovitu poruku nakon što je Donald Trump poslije izbornog poraza krenuo u smjene po Pentagonu.

Podsjetimo, Trump je nekoliko dana nakon što je proglašena Bidenova pobjeda na američkim predsjedničkim izborima smijenio ministra obrane Marka Espera i zamijenio ga Christopherom C. Millerom.

Esper se, podsjetimo, javno distancirao od Trumpa zbog njegovih ideja o gušenju prosvjeda protiv rasizma i policijskog nasilja.

Nedugo zatim ostavke su dali vodeći ljudi Pentagona: James Anderson, zadužen za kreiranje politike Pentagona, Joseph Kernan, podtajnik u ministarstvu obrane za obavještajne poslove, i Jen Stewart, predstojnica ureda ministra obrane.

Jučer je general Mark Milley, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga SAD-a, prvi put istupio u javnosti nakon kadrovskih potresa u Pentagonu.

“Mi smo jedinstveni među vojskama. Ne zaklinjemo se kralju ili kraljici, tiraninu ili diktatoru. Ne zaklinjemo se jednoj osobi. Ne, ne zaklinjemo se ni zemlji, plemenu ili religiji. Zaklinjemo se Ustavu. I svaki vojnik koji je predstavljen u ovom muzeju, svaki mornar, zrakoplovac, marinac ili pripadnik Obalne straže, svatko od nas će štititi i braniti taj dokument, neovisno o cijeni koju osobno mora platiti”, rekao je general Milley u govoru prilikom otvaranja muzeja Američke vojske.

Prvi čovjek američkih oružanih snaga izgovorio je te riječi dok je stajao uz novog Trumpovog ministra obrane, Christophera Millera.

Autor: Index.hr