Prva zvanična prognoza za ljeto i upozorenje / Sladić: Mogli bismo se i zaželjeti, glavnina poremećaja daleko je od juga

BiH Vijesti

Meteorološki servis AccuWeather objavio je zvanični sezonski izgled za ljeto 2021. godine.

Dijelovi Europe okusili su ljeto i vrele dane još krajem marta, ali je nakon toga uslijedila navala oštrog zahlađenja u aprilu. 1. juna je početak meteorološkog ljeta, ali ljetnji solisticij, koji označava kalendarski početak ljeta, počinje 20. juna.

AccuWeatherov tim meteorologa upozorava da će vrućina koja bi se mogla proširiti Evropom tokom ljeta i nedostatak  padavina mogli stvoriti probleme u poljoprivredi. Čak i ljetni usjevi otporni na suše mogli bi se suočiti sa problemima

Zvanični sezonski pregled ljeta prokomentarisao je meteorolog Nove BiH, Nedim Sladić, kaže da bismo ovog ljeta mogli poželjeti padavine.

-Za one željnih sušnijeg vremena, ne djeluje nimalo loše poslije svih proljetnih kiša koje su i dalje dobrodošle zbog poljoprivrede. A mogli bismo je se i zaželjeti ovog ljeta, jer sudeći po tekstu, glavnina poremećaja daleko je od juga Europe, poručio je Sladić.

Autor: Oslobodjenje.ba