Protesti u Grudama i Širokom Brijegu zbog zabrane kretanja, policija pisala prekršajne naloge

BiH Vijesti

U Grudama i Širokom Brijegu večeras su održani mirni protesti građana nezadovoljnih nakon što je na snagu stupila naredba o ograničenju kretanja u vremenu od 20:30 do 5 sati koju je jučer donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Zapadnohercegovačkog kantona.

U Širokom Brijegu okupilo se oko 20.30 sati okupilo 25 građana, a u Grudama 50-ak. Nedugo zatim na lice mjesta stigla je policija koja je pisala prekršajne naloge.

Policija u Širokom Brijegu je legitimirala demonstrante i novinare, a nakon kraćeg razgovora mirno su se razišli zakazavši nove proteste i sutra u 19:45 sati.

Dvije osobe pozvane su u Policijsku stanicu Široki Brijeg jer nisu imali lične dokumente, a nakon što im se provjerom utvrdi identitet bit će puštene na slobodu. Jedan od dvojice pozvanih muškaraca je vijećnik HSP-a u Gradskom vijeću Širokoga Brijega Josip Grbešić, javlja Jabuka TV.

Pošto je već na snazi zabrana kretanja i iz PU Grude su potvrdili kako će učesnici okupljanja biti legitimirani i kažnjeni.

U Zapadnohercegovačkom kantonu zabranjena su i okupljanja za više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru kao i prisustvo publike na sportskim takmičenjima. Nošenje maski u zatvorenim prostorima i ranije je bilo obavezno.

Cilj mjera je zaustaviti nagli porast oboljelih i sačuvati zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete, a efekti mjera i eventualno produženje će biti razmatrani u predstojećem razdoblju.

Ove mjere na snazi ostaju do 31. marta.

Autor: Avaz.ba