Princ Harry slavi pobjedu, sud je presudio u njegovu korist

Magazin

U članku stoji da je unuk kraljice Elizabete II odbacivao oružane snage i ignorirao pisma bivšeg britanskog šefa vojske.

Britanski princ Harry dobio je u ponedjeljak sudski spor protiv izdavača britanskih tabloida zbog napisa da je okrenuo leđa vojsci kad se odrekao kraljevskih dužnosti prošlog marta.

Harry je pokrenuo pravni postupak nakon što su “Mail on Sunday” i “MailOnline” u oktobru objavili da vojvoda od Sussexa više nije u kontaktu s marincima s kojima je imao službeni odnos prije nego što se odrekao kraljevskih dužnosti.

U članku stoji da je unuk kraljice Elizabete II odbacivao oružane snage i ignorirao pisma bivšeg britanskog šefa vojske.

“Svi ti navodi su lažni i to su prihvatili ‘Mail on Sunday’ i ‘MailOnline’, iako tek nakon što je velika šteta već počinjena”, rekla je Harryjeva advokatica Jenny Afia na londonskom Visokom sudu u ponedjeljak.

Tabloid je pristao platiti odštetu koju će Harry donirati međunarodnom sportskom događanju “Invictus Games” koji je pokrenuo za vojnike ranjene u borbama, dodala je advokatica.

Princ Harry proveo je deceniju u oružanim snagama i odslužio dvije misije u Afganistanu prije nego što je postao stalni kraljevski predstavnik. Baka ga je 2017. imenovala počasnim generalom kraljevske mornarice.

No, morao se odreći te titule kada je napustio svoje kraljevske dužnosti u dogovoru s kraljicom i drugim članovima porodice i preselio se u Sjedinjene Države sa suprugom Meghan i njihovim sinom Archijem.

Britanski mediji tada su pisali da je bio uzrujan, jer se morao odreći svojih vojnih veza, koje je jako cijenio.

“Neutemeljene, lažne i klevetničke priče (…) nisu predstavljale samo lični napad na vojvodu, već su dovele u pitanje i njegovu službu ovoj zemlji”, rekla je Afia.

Harryjev i Meghanin odnos s britanskim tabloidima postajao je sve napetiji od njihova vjenčanja 2018. Par je prošlog aprila objavio da više neće komunicirati s četiri publikacije, uključujući “Mail”. Optužili su ih za lažno i invazivno izvještavanje.

Harryjeva tužba za klevetu odvojena je od tužbe Meghan protiv “Maila”, jer je objavio dijelove privatnog pisma koje je poslala svom ocu Thomasu Markleu 2018.

Autor: Slobodna-bosna.ba