Princ Hari: Moj otac je patio, a onda je meni napravio isto što su i njemu radili

Magazin

Princ Hari gostovao je u popularnom podcastu „Armchair Expert“ čiji je voditelj holivudski glumac Dax Shepard u kojem je otkrio dosad nepoznate detalje iz života, piše “Jutarnji list”.

Život u kraljevskoj porodici uporedio je sa životom Trumana Burbanka, glavnog lika poznatog filma „The Truman show“, kojeg kamere u stopu prate od rođenja, a njegov život milioni gledalaca prate u realitiju.

– Kada je Megan prvi put došla u London, dogovorili smo susret u supermarketu u Londonu. Pretvarali smo se da se ne poznajemo, slali smo poruke jedno drugome. Ljudi su me promatrali, upućivali mi čudne poglede, dolazili do mene da me pozdrave. Na glavi sam imao šiltericu, gledao u pod i pokušavao biti neprimjetan. Nevjerojatno je koliko žvakaćih guma ima na podu, totalni nered – rekao je.

Svoj život opisao je kombinacijom „Truman Showa“ i zoološkog vrta. Priznao je kako je osjećao da se nikada nije uklopio u kraljevsku porodicu te se često osjećao bespomoćno.

– To je posao, zar ne? Nabacite osmijeh i gurate dalje. Imao sam 20 i nešto godina kada sam razmišljao da ne želim taj posao, da ne želim biti ovdje. Ne želim raditi to. Pogledajte što je to učinilo mojoj majci. Kako ću se ikada skrasiti i imati porodicu, ako znam da će se to opet dogoditi, rekao je Hari priznajući da je tada imao psihičku krizu jer nije prebolio smrt voljene majke.

– Vidio sam kako to izgleda iza kulisa, znao sam kako cijela stvar funkcionira i nisam želio biti dio toga – rekao je.

Godine 2014. pokrenuo je sportski događaj „Invictus Games“ i shvatio da je pomažući drugima pomogao sebi.

Hari je također otkrio da ga je Megan potaknula da potraži pomoć psihoterapeuta jer je stalno bio ljut zbog konstantnog i agresivnog uplitanja medija u njegov život.

– Kada sam počeo ići na terapiju činilo se kao da je balon raspuknuo. Izvukao sam glavu iz pijeska, dobro ju protresao i shvatio da sam na privilegiranom položaju, da se prestanem žaliti i da prestanem razmišljati da želim nešto drugačije. Shvatio sam da moram primijeniti stvari jer ne mogu izaći. Zapitao se kako da učinim stvari drugačijima, kako učiniti majku ponosnom i iskoristiti platformu da napravim stvarne promjene – rekao je.

U intervju je Hari spomenuo i oca, princa Čarlsa rekavši da je patio zbog odgojnih metoda princa Filipa i kraljice Elizabete. Rekao je da se princ od Velsa ponašao prema njemu onako kako su se odnosili prema njemu, nazivajući to genetskom boli.

– Ne bismo trebali nikoga kriviti niti upirati prstom u nekoga, ali kada je riječ o roditeljstvu, ako sam doživio neki oblik boli ili patnje zbog boli koju su pretrpjeli moj otac ili moji roditelji, ja ću se pobrinuti da prekinem taj ciklus tako da ga ne bih dalje prenosio – rekao je.

Autor: Avaz.ba / Jutranji.hr