Preminuo modni kreator Azzedine Alaïa

Kreator u kalednarskom raskoraku

Jutros je u Parizu preminuo poznati francusko-tuniski modni kreator Azzedine Alaïa u 77 godini zivota. Vijest je potvrdila galska Federacija Sivanja i Visoke Mode.

Daleko od provkativnosti i ekstraavagancije, nije se podvrgavao industrijiskim diktatima, priredjujuci modne revije izvan svih kalendara. Nije se reklamirao niti promovirao svoje modele od kojih je ucinio bezvremenski “credo”. Isticao je zenske oblike, nikada ne slijedeci kratkotrajne trendove.Pripadao je generaciji velikih kreatora poput Madeleine Vionnet ili Cristobala Balenciage ali i Rei Kawakubo iz branda “Comme des Garçons”, cije je djelatnosti fondirao na preciznosti i znanju.

-Mogu zapoceti sivati haljinu jedne godine i zavrsiti je za deset- isticao je Alaïa.Sasvim sam u raskoraku s umjetnim ritmom sezona i podija. Bio sam medju rijetkim sto su se odrekli kalendara jer ne volim podvrgnuti kreativnost, iskljucivo industrijskom profitu i zaradi.

Prije dva tjedna fotograf-virtouz Paolo Roversi, slikar-cineast Julian Schnatel i top model Mariacarla Boscono pa stilistica Caryline Cerf de Dudz, okupii su se oko Alaïe, odajuci istiski “hommage” njegovom neobicnom djelu, izvan svih normi.

Kreator je ostvarivao odjecu u tri dimenzije, bez pretjerane upotrebe crteza. Sivao je “po mjeri”, posebno haljine visoke mode ali i neke modele Prêt-à-porter, izbjegavajuci diktate sistematskog sezonskog obnavljanja. Ne rijetko je predlagao nedemodirane haljine, nekoliko sezona.

Azzedine Alaïa je studirao skulpturu na tuniskoj Akademiji Likovnih Umjetnosti, radeci kod krojacice iz bogate cetvrti. Dosao je u Pariz 50 godina proslog stoljeca, zaposlio se najprije kod “Diora” pa marke “Guy Laroche”. Oblacio je cuvenu glumicu Arletty i druge poznate Parizanke. Definirao je zensku figuru 80 godina i njezinu spolnu sigurnost. Izmislio je “body” i svilene polu duge hlacice, umjesto podsuknje pa suknje sa metalnim zatvaracima na ledjima. Modeli su mu bezgranicno kopirani a haljine nazvane “druga koza”, aktualne i danas radi elegancije i skrivene provokativnosti, cije je postojanje odbijao.

Autor: Dzana Mujadzic