Preminuo ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić

BiH Vijesti

Preminuo je, kako saznaje “Avaz” ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić.

Hospitaliziran u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar

Podsjećamo, Vjekoslav Mandić je prije desetak dana hospitaliziran u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i bio je u teškom je zdravstvenom stanju.

Kako smo tad objavili nije se radilo o zarazi infekcijom koronavirusa, nego su u pitanju bili drugi zdravstveni problemi s kojima se ministar Mandić već godinama borio.

Naime, nakon druge operacije srca ministar Mandić je bio u induciranoj komi i u teškom stanju.

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić je rođen 1959. godine u Konjicu. Medicinski fakultet je završio u Banjoj Luci sa 26 godina, a potom je specijalizirao ginekologiju. Magistrirao je 2009. godine, a četiri godine kasnije i doktorirao u Mostaru.

Bio je član je Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH). Nakon završetka studija Mandić se zaposlio u Domu zdravlja Konjic, a početkom rata u BiH prelazi u kliničku bolnicu u Mostaru. Ljekarski posao je zamrznuo 2005. godine jer je imenovan za ministra zdravstva u Vladi Federacije BiH (FBiH).

Brojne funkcije

Izabran je u Predstavnički dom Parlamenta FBiH 2006. godine, ali četiri godine kasnije na izborima nije uspio produžiti poslanički mandat. Mandić se nije kandidovao na opće izbore 2014. godine.

Ponovo je imenovan 2015. godine za federalnog ministra zdravstva. Pomoćnik je šefa hirurških disciplina Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. 

Autor: Avaz.ba