Predsjedništvo BiH uputilo izjavu o evropskom putu države

BiH Vijesti

Predsjedništvo BiH ističe važnost ovog trenutka evropskog puta Bosne i Hercegovine za skoro dobivanje kandidatskog statusa.

– Predsjedništvo BiH pozdravlja odluku Evropske komisije da 6. oktobra 2020. godine usvoji  „Komunikaciju o EU politici proširenja za 2020. godinu“, „Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu“, kao i „Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan“ i „Upute za provedbu Zelene agende za Zapadni Balkan“, navodi se u izjavi i dodaje:

– Predsjedništvo BiH, u skladu s ranije donesenom Izjavom Predsjedništva BiH o evropskim integracijama, usvojenom 12. decembra 2018. godine, te Zaključcima usvojenim 28. aprila 2020. godine, poziva sve institucije i nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, u okviru Mehanizma koordinacije, od zajedničkog interesa svih u Bosni i Hercegovini, hitno pokrenu sve procedure neophodne za ispunjavanje zahtjeva Evropske komisije iz Mišljenja, ovogodišnjeg izvještaja, te dva ekonomska dokumenta.

– Predsjedništvo BiH potvrđuje privrženost i opredjeljenje prema ubrzanom prijemu Bosne i Hercegovine i drugih država Zapadnog Balkana u EU, a u skladu s novom Metodologijom proširenja EU iz 2020. godine, navodi se u Izjavi.

Predsjedništvo BiH očekuje tijesnu saradnju s institucijama Evropske unije kako bi se obaveze Bosne i Hercegovine izvršile na vrijeme i na pravi način.

Autor: Vijesti.ba