Policija u Vašingtonu ubila Afroamerikanca

Svijet Vijesti

Vašingtonska policija jučer je upucala Afroamerikanca u trenutku dok se zemljom širi neviđen val protesta protiv rasizma i policijskog nasilja.

Vlasti su objavile da su policajci nešto oko 16 sati (22 sata po srednjoevropskom vremenu) bili na jugoistoku grada gdje su se raspitivali o “naoružanom muškarcu u automobilu”.

– Kada su se približili vozilu, neki su uspjeli pobjeći, a policajac je zapucao i ubio jednu osobu – rekao je načelnik policije u američkoj prijestolnici Peter Njušam (Newsham).

Policija je izjavila kako misle da je ubijeni imao oružje.

– Mislimo da je ta osoba imala oružje u tom trenutku – dodao je rekavši da su na mjestu događaja pronađena dva komada oružja.

– Žrtva je mladi Afroamerikanac – rekao je za medije Trejon Vajt (Trayon White), gradski vijećnik, pozivajući na objavu snimki policijskih kamera.

– Neće se izvući samo tako, ne dopustite medijima da prešute taj slučaj – istaknuo je mjesni ogranak pokreta Crni životi vrijede, pozivajući da se na tom mjestu održi protest.Slučaj se dogodio nakon višemjesečnih protesta protiv policijskog nasilja diljem SAD-a i samo dva dana pošto je losanđeleska policija ustrijelila Afroamerikanca na biciklu, prenosi Hina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.