Policija objavila tko je ubojica britanskog zastupnika. Nasmrt ga izbo nožem u crkvi

Svijet Vijesti

BRITANSKA policija objavila je identitet muškarca koji je jučer u crkvi tijekom sastanka ubio britanskog zastupnika.

Kako javlja BBC, radi se o Ali Harbi Aliju, 25-godišnjem britanskom državljaninu somalskih korijena. Kako javlja Sky News, on nije bio otprije poznat sigurnosnim službama.

Teroristički čin

Podsjetimo, britanska policija proglasila je ubojstvo konzervativnog zastupnika Davida Amessa, koji je izboden nožem u petak, terorističkim činom.

David Amess (69), član Konzervativne stranke Borisa Johnsona i gorljivi brexiter, više je puta izboden nešto poslije podneva u metodističkoj crkvi u Leigh-on-Seau, oko 37 milja istočno od Londona, gdje je primao svoje birače.

Odmah nakon napada na licu mjesta je uhićen 25-godišnjak zbog sumnje na ubojstvo.

“Prvi elementi istrage otkrili su potencijalnu motivaciju povezanu s islamističkim ekstremizmom”, navodi se u priopćenju gradske policije objavljenom u noći s petka na subotu, nekoliko sati nakon što je istraga povjerena Odjelu za borbu protiv terorizma.

Amess je na mjestu podlegao ozljedama unatoč brzoj intervenciji spasilačkih službi. Na mjesto napada brzo je stigla helikopterska hitna pomoć, no zastupniku nije bilo spasa.

Istražuje se povezanost napadača s islamističkim ekstremizmom

Na licu mjesta pronađen je nož kojim je Amess napadnut, rekla je policija Essexa, koja ne traži druge osumnjičene.

Policija u ovom trenutku istražuje povezanost napadača s islamističkim ekstremizmom.

Ubojstvo zastupnika izazvalo je ogorčenje u Britaniji i ponovno pokrenulo pitanja o sigurnosti izabranih dužnosnika.

Johnson: U šoku smo

Britanski premijer Boris Johnson odao je jučer počast zastupniku Amessu i rekao da je bio izvrstan dužnosnik i voljeni prijatelj i kolega.

“U šoku smo zbog ubojstva Sir Davida Amessa, ubijenog u njegovoj općini u crkvi nakon gotovo 40 godina služenja narodu Essexa i cijeloj Velikoj Britaniji”, rekao je Johnson.

“David je strastveno vjerovao u ovu zemlju i njezinu budućnost i danas smo izgubili izvrsnog javnog dužnosnika i voljenog prijatelja i kolegu”, dodao je premijer.

Autor: Index.hr