Policajci u SAD-u ubili crnca, nitko neće odgovarati za to

Svijet Vijesti

Ni jedan policajac neće biti optužen za smrt Andrewa Browna Jr., Afroamerikanca ubijenog u vlastitom autu u travnju u Sjevernoj Karolini, objavio je državni odvjetnik zadužen za taj predmet, a Brownova obitelj je osudila tu uvredljivu odluku.

“Iako tragična, njegova se smrt može opravdati”, izjavio je državni odvjetnik okruga Pasquotank Andrew Womble na konferenciji za novinare, gdje je prvi put javno predstavio vladinu verziju tog incidenta koji je potresao SAD.

Rekao je da je sedam policajaca s uhidbenim nalogom, u sklopu istrage o trgovini drogom, došlo u dom tog četrdesetogodišnjaka u Elizabeth City ujutro 21. travnja. Našli su ga u autu parkiranom ispred kuće. Okružili su auto i, prijeteći oružjem, naredili mu da izađe, ali je on pokušao pobjeći.

Državni odvjetnik: Radilo se o očitoj opasnosti

“Odlučio je demonstraciju sile pretvoriti u primjenu sile. Usmjerio je auto na jednog agenta”, dodao je odvjetnik Womble i ocijenio razumnom odluku policajaca o otvaranju vatre da bi suzbili tu “očitu opasnost”.

Precizirao je da su u 44 sekunde trojica policajaca ispalila 14 metaka, od kojih su dva pogodila Andrewa Browna Jr., od kojih je onaj u potiljak bio smrtonosan. Taj podatak je prvo objavila obitelj žrtve na temelju neovisnog izvješća o obdukciji. Khalil Ferebee, jedan od sinova ubijenoga, zaključio je da mu je otac pogubljen.

Autor: Hina