Polazna tačka ne može biti prihvatanje nezavisnosti Kosova

Svijet Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras putem video-linka učesnicima generalne debate, u okviru 75. zasjedanja Generalne skupštine UN, porukom da je spoljna politika Srbije usmjerena na evropske integracije, produbljivanje saradnje sa zemljama širom svijeta, a posebno na odnose sa susjedima, odnosno regionalnu saradnju.

“Upravo je politika Srbije – insistiranje na očuvanju mira i stabilnosti, saradnji i ekonomskom napretku, osnova za pristup rešavanju dugotrajnog problema, u najboljem interesu i Srba i Albanaca”, rekao je Vučić, osvrćući se i na problem očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno na napore da se, uprkos svim preprekama, kako je rekao, riješi pitanje srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ukazao je da je Srbija, na tom putu, bila i biće suočena sa brojnim pritiscima, jer se nalazi na raskrsnici različitih političkih interesa, ali je izrazio uvjerenje da će biti moguće doći do rješenja poslije dugog i teškog dijaloga.

“Ali, budite sigurni da Srbija nikada neće pristati na poniženje. Prihvatanje bilo čega što nije kompromis, nije rešenje za nas. Kompromisom obe strane moraju biti podjednako zadovoljne i nezadovoljne”, poručio je predsjednik Srbije.

Naveo je da je nedavna, nova runda dijaloga Beograda i Prištine, pod okriljem EU, poslije skoro dvije godine zastoja, samo prvi korak na tom putu, dok dodatni veliki korak naprijed u pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja jeste potpisivanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, 4. septembra, koji će doprinijeti boljem životu građana cijelog regiona.

U tom kontekstu, istakao je i konstruktivnu i važnu ulogu administracije predsjednika SAD Donalda Tarmpa za postizanje ovog sporazuma i kao signal njegove posvećenosti za pronalaženje konačnog, održivnog rješenja za važno pitanje.

“Dijalog Beograda i Prištine, nastavljen u Briselu, uz posredovanje EU, je pravi put za pronalaženje održivog rešenja između dve strane, ali polazna tačka ne može biti poniženje i prihvatanje takozvane nezavisnosti Kosova. Uprkos svemu, verujemo da sporazum između Srba i Albanaca je ključ za regionalnu stabilnost. Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i izgadnji zajedničke budućnosti i politici mira i saradnji”, rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija svjesna ozbiljnosti i složenosti odnosa sa pojedinim susjedima, ali i privržena rješavanju problema isključivo kroz dijalog, te apostrofirao posvećenost razvoju ekonomske saradnje, kao pristup koji povećava međusobno povjerenje i doprinosi lakšem rješavanju otvorenih pitanja.

Podsjetio je na to da je prošle godine sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije ustanovio, vodeći se potrebom unapređenja ekonomske saradnje i poboljšanja uslova za investiranje na Balkanu, inicijativu koja omogućava slobodu kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, samim tim i tješnju saradnju tri zemlje.

On je poručio da je ta inicijativa otvorena za ostale u regionu i pozvao ih da joj se pridruže.

Kao prioritet spoljne politike Srbije Vučić je istakao i članstvo u EU i naveo da je evropska perspektiva zapadnog Balkana bila i ostala važan podsticaj reformskih procesa, uz konstataciju da bez pune integracije zapadnog Balkana, zajednički evropski politički i ekonomski prostor neće biti potpun.

“Naš evropski put, međutim, ne isključuje privrženost razvoju i produbljenju odnosa sa zemljama širom sveta, kako zapadnim, uključujući i SAD, tako i drugima, a ponosni smo na izvanredne odnose s Rusijom i Kinom”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je u fokusu spoljne politike Srbije i saradnja s prijateljskim afričkim, pacifičkim i latinskoameričkim zemljama.

Podsjećajući da 75. godišnjica potpisivanja Povelje UN i osnivanja UN, važan jubilej za čovječanstvo, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe Povelje UN i istakao da principi nemiješanja u unutrašnja pitanja jedne zemlje, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rješavanje konflikata i poštovanje razlika, ne smiju biti dovedeni u pitanje.

Kao predstavnik zemlje koja je posebno propatila i podnijela velike žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, kako je rekao, Vučić je povodom obilježavanja 75. godina od završetka Drugog svjetskog rata poručio da je zajednička dužnost očuvanje sjećanja na najstravičniji konflikt u modernoj istoriji i sprečavanje svakog pokušaja relativizacije stravičnih zločina Drugog svjetskog rata.

Istakao je da Srbija nije među velikim zemljama, ni po teritoriji, a ni po stanovništvu, i apostrofirao značaj UN i Generalna skupštine koje pružaju prostor malima da iskažu svoje stavove i brane ih argumentima, te da tema ovogodišnje debate podsjeća na značaj multilateralizma kao osnovni princip UN.

“Samo zajedničkim akcijama, međusobnom harmonizacijom možemo da se suočavamo sa globalnim prijetnjama kao što je aktuelna pandemija”, rekao je Vučić i dodao da pandemija dodatno pokazuje potrebu za dubljom i intenzivnijom saradnjom međunarodne zajednice, u kojoj UN, SZO imaju važnu ulogu, jer je riječ o izazovu koji ima i socijalno ekonomsku, političku i bezbjednosnu dimenziju.

Kazao je da nova realnost u svijetu predstavlja dokaz da se jedna zemlja ne može sama suočiti s modernim izazovima i istakao da je Srbija u borbi protiv pandemije, kada joj je bilo potrebno, dobila podršku prijateljskih zemalja, kojima je zahvalio na pomoći, posebno pominjući “evropske partnere, kineske i ruske prijatelje”, dodajući da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim zemljama.

Naveo je i da je u tom teškom periodu iskazana visoka solidarnost u regionu, što je, istakao je, u velikoj mjeri upravo rezultat konstruktivnog i prokativnog pristupa koje je Srbija izgradila prethodnih godina sa svojim susjedima.

Najavio je da će Srbija nastaviti da podržava Svjetsku zdravstvenu organizaciju, kao i koaliciju u potrazi za vakcinom.

Vučić je učesnike skupa prenio i to da je pandemija potresla i najveće ekonomije svijeta, ali da je Srbija uspjela da održi stabilan budžet, kao i fiskalni i monetarni sistem, koji je u potpuno spreman da preduzme mjere podrške privredi.

On je ukazao da je Srbija u prvih šest mjeseci bila zemlja s najvećim rastom i da se nada da će tako nastaviti.

“Uložili smo velike napore da bismo pomogli preživljavanju ekonomije, kroz disciplinu i dobro upravljanje javnim finansijama. Srbija ima odlične rezultate u ekonomiji u prvim kvartalima ove godine i očekujemo da ćemo do kraja godine ostati među najstabilnijim ekonomijama Evrope. Nismo bogata zemlja, a mogu reći da nismo ni siromašna. Nadamo se da ćemo krajem godine imati najveći rast u celoj Evropi”, istakao je Vučić.

On je istakao i posvećenost Srbije miru i bezbjednosti, ne samo u nacionalnoj i regionalnoj dimenziji, već joj je važan i globalni aktivan angažman i učešće u sistemu kolektivne bezbjednosti.

Vučić je naveo da je Srbija nastavila tradiciju jugoslovenskog učešća u mirovnim misijama UN, započetim 1956. godine, i da je danas lider na Zapadnom Balkanu kao najveći kontributor vojnih i policijskih snaga na listi zemalja učesnika u misijama UN.

Predsjednik je poručio i da se stremljenjem ka miru i stabilnosti, Srbija obavezala na vojnu neutralnost, te da je uvjeren da je to jedna od najjačih poruka mira upućena sa Balkana u svijet.

Učesnicima debate ponovio je da Srbija nije u grupi velikih zemalja, po teritoriji i broju stanovnika, ali je prenio da je, po doprinosu kulturi i nauci jedna od najrazvijenih zemalja.

Uz podsjećanje da je UNESKO među najznačajnije ljude 20. i 21. vijeka svrstao naučnika Nikolu Teslu, Vučić je konstatovao da je to dokaz našeg doprinosu svjetskoj civilizaciji.

“Vremenski period od freske Beli Anđeo u manastiru Mileševa i Nikole Tesle pokriva period od renesanse do današnjice”, poručio je Vučić.

Uz poruku da su UN i dalje nezamjenljive, kao i kada su osnovane, Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da bude ozbiljan i pouzdan partner u ostvarivanju ciljeva i u jačanju saradnje u UN na izgradnji bolje budućnosti za sve.

Pozivajući se na riječi američke umjetnice Isidore Dankan, poslije Prvog svjetskog rata, da se nasilje velikih i moćnih može okrenuti protiv njih, a da je najbolji primjer za to da ne treba jači da nasrne na malog – mala srpska nacija, koja je okončala jedno carstvo koje je trajalo skoro hiljadu godina, Vučić je poručio:

“Srbija prezire svaku vrstu nasilja, želi mir i prosperitet za sebe i celo čovečanstvo. Srbija želi mir za svoj region”.

Autor: Vijesti.ba