Pogledajte obraćanje Trampa nakon potpisivanja sporazuma

Svijet Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti (Avdullah) potpisali su u Bijeloj kući sporazum sa američkim predsejdnikom Donaldom Trampom (Trump) o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Američki predsjednik je kazao da se radi o historijskom sporazumu.

Tramp je ovaj događaj nazvao “velikim pomakom” u odnosima dvije zemlje nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, javlja agencija Rojters.

-Zaista, ovo je historijski – rekao je Tramp i dodao kako se raduje posjeti obje zemlje u ne tako dalekoj budućnosti – prenosi agencija AP.

Predsjednik SAD, govoreći u Ovalnoj sobi, prije susreta sa liderima dvije zemlje, kazao je da će Srbija raditi na tome da premjesti ambasadu u Izraelu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael su se dogovorili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze.

– Zadovoljstvo je objaviti još jedan historijski sporazum. Srbija i Kosovo obavezali su se na ekonomsku normalizaciju. Nakon nasilne i tragične istorije i godina neuspjelih pregovora, moja je administracija predložila novi način premošćavanja podjele – izjavio je američki predsjednik Donald Trump u Ovalnom uredu.

– Fokusirajući se na otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast, dvije zemlje moći će postići pravi proboj u ekonomskoj saradnji kroz široki spektar pitanja. Također smo postigli dodatni napredak u postizanju mira na Bliskom Istoku. Kosovo i Izrael dogovorili su se o normalizaciji veza i uspostavljanju diplomatskih odnosa. Srbija se obavezala da će ovog meseca otvoriti komercijalni ured u Jerusalimu i da će do jula preseliti svoju ambasadu u Jeruzalem – naveo je Trump.

Bila je potrebna velika hrabrost da predsednik Srbije Vučić i kosovski premijer Hoti krenu u te razgovore i da dođu u Vašington da završe te obaveze.

–    Time su učinili svoje države, Balkan i svijet sigurnijim. Radujem se što će Srbija i Kosovo napredovati dok zajedno radimo na ekonomskoj saradnji u regionu, poručio je američki predsjednik.

– Vjerujem da će se desiti izvanredne stvari, a Amerika će se otvoriti prema objema stranama. Ekonomija može zbližiti ljudi, ovi ljudi su uradili odličan posao – rekao je Tramp.

Autor: Avaz.ba