Počeo sastanak Borelja s članovima Predsjedništva BiH

BiH Vijesti

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žozef Borelj (Josep Borell) boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Posjetu je započeo jutros u 9 sati sastankom sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Tokom posjete, visoki predstavnik Borelj sastat će se sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva kako bi razgovarao o konkretnim reformama i inicijativama na poboljšanju životnog standarda građana u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a u skladu sa ključnim prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Kako je predviđeno protokolom, Borelj će se sastati i zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandam i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.Predviđen je i sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa potpredsjednikom Evropske komisije.

Tokom posjete planirano je i javno obraćanje Borelja “Od Dejtona ka Briselu”, kao i posjeta Muzeju ratnog djetinjstva.

Autor: Avaz.ba