Počelo povlačenje snaga NATO-a iz Afganistana

Svijet Vijesti

NAKON 20 godina prisustva u Afganistanu, NATO je u četvrtak započeo povlačiti pripadnike svoje misije “Odlučna potpora” i poduzete su sve mjere kako bi povlačenje proteklo sigurno, rekao je dužnosnik NATO-a.

“Povlačenje je počelo. To će biti uredan proces, koordiniran i promišljen. Sigurnost naših postrojbi bit će apsolutan prioritet u svakoj fazi procesa i poduzimamo sve potrebne mjere kako bismo zaštitili naše osoblje”, rekao je za AFP dužnosnik NATO-a koji je želio ostati neimenovan.

Nije precizirao broj vojnika koji odlaze ni rokove za povlačenje po zemljama iz sigurnosnih razloga.

“Svaki napad talibana tijekom povlačenja prouzročit će energičan odgovor”, naglasio je. “Predviđamo da će naše povlačenje biti dovršeno za nekoliko mjeseci.”

NATO je sredinom travnja odlučio da će do 1. svibnja započeti povlačenje iz Afganistana.

Biden: Cilj misije je ispunjen

Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je da je cilj misije “ispunjen” i predviđa da će se američke snage povući do 11. rujna, što je simboličan datum jer su Amerikanci intervenirali protiv terorističke mreže Al-Kaide nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. na SAD.

Potpuno povlačenje američkih snaga dogovorio je njegov prethodnik Donald Trump s talibanima u veljači 2020.

Zemlje koje su se najviše angažirale u Afganistanu su Sjedinjene Države (2500 vojnika), Njemačka (1300 vojnika), Italija (895 vojnika), Ujedinjeno Kraljevstvo (750) i Turska (600).

One su poslale 6000 od ukupno 9592 vojnika koliko je u tu misiju poslalo 36 članica NATO-a i partnerskih zemalja kao što je Ukrajina (10 vojnika). 

Nijemci su objavili da planiraju završiti povlačenje svojih snaga 4. srpnja.

“Odlučna potpora” je misija obuke afganistanskih snaga.

Mnogi analitičari smatraju da bi povlačenje stranih snaga iz Afganistana moglo gurnuti zemlju u novi građanski rat ili omogućiti povratak na vlast talibanima.

Autor: Hina