Počeli protesti poljoprivrednika na carinskim terminalima

BiH Vijesti

Poljoprivrednici iz cijele BiH započeli su proteste na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška i Rača kod Bijeljine.

Kako su ranije najavili, protestima žele iskazati nezadovoljstvo zbog prekomjernog uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH, te radom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Predsjednik Udruženja pojoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da se u Bosanskoj Gradišci trenutno nalazi više od 300 poljoprivrednika, uz stotinjak traktora. A sličan broj je i na graničnom prijelazu u Rači.

– Nakon što se obrate predstavnici udruženja, na obje lokacije formirat će se kolona vozila koja će krenuti prema carinskim terminalima – rekao je Bićo.

Zahtjevi poljoprivrednika su jasni, rekao je sinoć za BN TV Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice, a to su zaštita domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana i carina, te smjena ministra Košarca.

Prema njegovim riječima, Organizacioni odbor donio je odluku da se blokiraju dva granična terminala – terminal sa prijelaza Rača i Pavlovića most koji je u Dvorovima, ali i da se blokira terminal u Bosanskoj Gradišci.

– Mi smo se obraćali svim resornim ministarstvima i ministru Košarcu, ali oni do sada nisu ništa učinili da zaštite domaćeg proizvođača. Oni imaju potpuno drugačiji stav od nas, hoće da nas što više razjedine, da nas posvađaju da bi mogli da s nama manipulišu. Ovdje je sve jasno, uvoznički lobi radi u sprezi sa politikom – dodao je Bakajlić.

Autor: Vijesti.ba