Plenković o izjavi Milanovića: BiH ima svoje institucije, a Hrvatska svoje

BiH Vijesti

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića sa sjednice Generalne skupštine UN-a.

Na pitanje novinara da pojasni izjave u kojima Milanović tvrdi da je predsjednik i Hrvata u BiH, Plenković je rekao kako ne zna da li je to bila njegova reakcija na ranije izjave Milorada Dodika.

– Ne znam radi li se o nekakvim reakcijama ili ne, ja nisam bio u New Yorku. Ono što mogu reći na to sve je da BiH ima svoje institucije, a Hrvatska svoje – naveo je Plenković.

Hrvatski se premijer potom osvrnuo i na govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a.

Naglašava da sada može odbaciti teze da bi Hrvatska “na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH”.

– Upravo je u vrijeme velikosrpske agresije na BiH i Hrvatsku, Hrvatska bila ta koja je spasila BiH i pomogla joj više puta i učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasan i ovdje ga nikada nije doveo u pitanje – poručio je Plenković.

Nagasivši da je Hrvatska prijatelj BiH, istakao je i kako su te dvije zemlje upućene jedna na drugu.

– Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH o kojima vodimo računa. Trudimo se biti u najboljem odnosu s BiH i u podršci reformskog procesa, ekonomskih odnosa i evropskog puta. Radimo iskreno i prijateljski da se svi u BiH osjećaju dobro – rekao je Plenković.

Ocijenio je da Hrvati u BiH imaju pozitivne emocije prema Hrvatskoj, a sigurno i prema hrvatskim institucijama.

– Ali, oni su građani BiH, žive u BiH, ostat će u BiH i bit će njen konstitutivni dio i graditi budućnost u BiH sa svim drugim narodima koji tamo žive – zaključio je u svom obraćanju novinarima Plenković.

Autor: Vijesti.ba