Pentagon šalje hiljade vojnika u Saudijsku Arabiju

Pentagon je najavio raspoređivanje više američkih trupa u Saudijsku Arabiju, kako bi se osigurala i poboljšala odbrana te zemlje, nakon napada na naftna postrojenja prošlog mjeseca, prenosi AFP.

Odluka je uslijedila nekoliko dana nakon što je predsjednik Donald Tramp naredio povlačenje vojske SAD iz Sirije.

U Saudijsku Arabiju će doći oko 2.000 vojnika, tri nova protivraketna sistema i dve eskadrile aviona, što bi trebalo da predstavlja odgovor iranskom neprijateljstvu u regionu, saopštili su u petak zvaničnici.

Dodatne trupe pridružiće se pripadnicima službe, koji su u ovoj zemlji prethodno raspoređeni. Razmještaj vojnih jedinica počeo je u julu, poslije niza napada na tankere, a ubrzao se nakon što su SAD, Saudijska Arabija i saveznici optužili Iran za vazdušne napade na naftna postrojenja.

Ranije je Pentagon saopštio da SAD razmještaju u Saudijskoj Arabiji još jednu bateriju PVO sistema “Patriot”, četiri radara “Sentinel” i oko 200 vojnika.

Saudijska Arabija i SAD su za napade na postrojenja kompanije “Aramko” okrivili Iran, dok su iranske vlasti negirale bilo kakvu umiješanost u napade, koji su izvršeni 14. septembra.

Autor: Blic.rs