Pentagon danas Trampu izlaže vojne opcije za Iran

Pentagon će izložiti široki spektar vojnih opcija američkom predsjedniku Donaldu Trampu koji razmišlja kako da odgovori na napad na saudijska naftna postrojenja, javlja AP.

Vašington, podsejtimo, smatra da iza tog, kako kažu napada bez presedana, stoji upravo zvanični Teheran.

Opcije će biti izložene na današnjem sastanku u Bijeloj kući, a među njima je i lista potencijalnih meta za vazdušne udare u Iranu.

Tramp će, takođe, biti upozoren da vojna akcija protiv Islamske Republike može da eskalira u rat, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Ovaj sastanak će najvjerovatnije biti prva prilika za donošenje odluka o tome kako će SAD da odgovore na napad na njihovog ključnog bliskoistočnog saveznika, navodi američka agencija.

Svaka odluka bi mogla da zavisi od dokaza koje su u stanju da obezbijede američki i saudijski istražitelji, a koji bi trebalo da potvrde da je Iran izveo napad, kako tvrde mnogi zvaničnici, uključujući i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada i upozorava SAD da bi napad izavao “totalni rat”, sa odmazdom Teherana.

Američki potpredsjednik Majk Pens je rekao da će Tramp “razmotriti činjenice i donijeti odluke o sljedećim koracima”.

“Američki narod može biti uvejren da će SAD braniti naše interese u regionu i da ćemo stati uz naše saveznike”, poručio je Pens.

Odgovor SAD bi mogao da obuhvati vojne, političke i ekonomske akcije, a što se tiče vojnih opcija, moglo bi da uopšte ne bude nikakvih akcija ili da bude vazdušnih udara ili nekih manje vidljivih, kao što su sajber napadi.

Najvjerovatniji korak koji će SAD preduzeti jeste da se obezbijedi dodatna vojna podrška da bi se pomoglo Saudijskoj Arabiji da se brani od napada sa sjevera, jer je većina odbrane fokusirana na pretnje Huta u Jemenu prema jugu.

Autor: B92