Pehar: Serološka testiranja još nisu počela kao ni komercijalni testovi na Covid 19

(Patria) – Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazao je na današnjem pressu da je u posljednja 24 sata testirano u FBiH 650 uzoraka, a kod njih šest je virus potvrđen (Žepče, Sarajevo, Tešanj i Široki Brijeg) ali da je zadovoljavajuće epidemiooško stanje.

U FBiH je do sada testirano više od 25.000 građana, a virus potvrđen kod 998 osoba. U HNK je 260 zaraženih, a slijedi ZDK 241. 33 pacijenta su hospitalizirana, a nijedna osoba nije na respiratoru.

“Broj oporavljenih je 745, a broj aktivnih slučajeva 216 u FBiH. Imali smo 37 smrtnih slučajeva u FBiH povezanih sa Covid 19”, kazao je Pehar.

Pehar je kazao da u Zavod za javno zdravstvo ni u Federalno ministarstvo zdravstva nije došao nijedan zahtjev studenata koji studiraju u inostranstvu a da se trebaju testirati.

Na pitanje o serološkim testiranjima, Pehar je kazao da serološka testiranja predstavljaju epidemiološki alat kojim možemo procijeniti raširenost virusa među sugrađanima.

“U ovoj fazi se još nisu počeli provoditi. Kada mi procijenimo epidemiološku sliku i kada mi odlučimo tada ćemo početi raditi”, kazao je Pehar dodavši da serološka mogu raditi i privatne ustanove.

Kada je riječ o testiranju građana za potrebe prelaska granice i ulaska u neke druge države gdje se traži negativan test na Covid 19 Pehar je kazao da još uvijek ima nejasnoća oko ulaska u pojedine zemlje.

“Priča se da bi jedan od uvjeta trebao biti i negativan test i kada se stvore uvjeti zdravstvene ustanove će znati odgovoriti na te zahtjeve i mislim da imanje ili neimanje testa neće biti prepreka za putovanje za naše sugrađane. Što se tiče PCR testova za njih su određene samo javne zdravstvene ustanove klinički centri, a cijenu komercijalnih tetsova će određivati menadžmenti i neće se koristiti testovi koji su nabavljeni od strane Federalne uprave civilne zaštite”, kazao je Pehar.

Kazao je da mjera zdravstvenog nadzora prilikom ulaska u FBiH treba da postoji, a kada uvjeti dopuste sigurno će razmatrati i ublažavanje tih mjera.

Pehar je kazao da ćemo i u narednih nekoliko mjeseci živjeti u simbiozi sa virusom. Jedan propust u donošenju i ublažavanju mjera može nam se vratiti kao bumerang.

Autor: Patria