Otvorila kafić u Trogiru, došla policija. “Samohrana sam majka, posuđujem za hranu”

Svijet Vijesti

UGOSTITELJICA iz Trogira Lucija Barada Frana u ponedjeljak je odlučila otvoriti svoj kafić koji se nalazi na benzinskoj pumpi i tako iskazati nezadovoljstvo time što mjesecima ne radi.

“Pojavila se inicijativa ugostitelja, i na istoimenoj Facebook grupi, javili su se i drugi koji ne mogu preživjeti od 4000 kuna. Ja sam otvorila kafić u podne, stavila sam fotografije na društvenu mrežu i nadala se da nas je više koji šaljemo istu poruku – da želimo pošteno raditi i živjeti od svojeg rada”, rekla je Lucija Barada Frana za Dnevnik.hr.

Na kraju se ispostavilo da nitko drugi nije otvorio.

“Policajci su došli oko 15:30, zatekli su mene i sedmero gostiju. Gosti su bili moji prijatelji koji su došli iskazati podršku. Pridržavali su se mjera, imali maske i bili na distanci. Policajci su ih popisali”, opisala je Barada Frana.

Rečeno joj je da je policija došla po dojavi, da ju je netko prijavio.

“Znala sam da će policija doći”

“Znala sam, čim sam otvorila, da će policija doći. Pitala sam knjigovođu kako da odradim tih par sati, rečeno mi je da ne mogu kucati račune. Odlučila sam staviti besplatna pića i kutiju za donacije. Na kutiji je pisalo – donacije, milodari, bakšiš”, kazala je i dodala da nije znala kako je odjavljena na poreznoj pa zato nije mogla osposobiti kasu u kafiću.

Navodi i da je znala da je u prekršaju, ali da je bila pred zidom.

“Ja sam i njima rekla – sve što želim je moje pravo na rad, imam dijete s kojim sama živim, na rubu smo egzistencije. Pritisnuli su me uz zid. Plaćam državi sve što treba, nisam na crnoj listi, ali ne mogu živjeti od 4000 kuna”, objasnila je u suzama Barada Frana.

“Posuđujem od prijateljice za hranu”

“Postupila sam kao roditelj i kao majka koja je gurnuta uz zid. Ne mogu više ovako, posuđujem od prijateljice 500 kuna da bih kupila djetetu hranu, sramota me je”, dodala je.

Policija je na kraju nije privela. Dobila je prekršajnu prijavu i zapečatili su joj lokal, ali su joj rekli da će moći otvoriti kad i svi ostali.

“Znam da riskiram kaznu od 70 tisuća kuna, ali ne mogu više. Ako treba, radit ću cijelu godinu za tu kaznu, samo neka mi daju priliku za rad, ovako više ne mogu”, objasnila je Barada Frana za Dnevnik.hr.

Autor. Index.hr