Osmanović: Dolazak Palmera dokaz da SAD računaju na BiH

Svijet Vijesti

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer (Matthew), koji stiže u posjetu BiH, sastat će se u srijedu s trojicom premijera Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Fadilom Novalićem, premijerom Federacije, i Radovanom Viškovićem, premijerom Republike Srpske.

Više susreta

Ova informacija potvrđena nam je iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Time je, također, potvrđena informacija “Avaza” o dolasku Palmera u Sarajevo, koji će imati u BiH više važnih političkih susreta. Palmer u Sarajevo stiže iz Brisela, a održat će sastanke i s liderima stranaka i članovima Predsjedništva.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i šef Kluba zastupnika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, rekao je za “Avaz” da je dolazak Palmera dobra stvar za BiH.

– Dolazak visokog zvaničnika SAD u BiH pokazuje da administracija ove države i dalje ima veliki interes za dešavanja u BiH, što je itekako dobro. Znamo da smo, kada god je administracija SAD uzela učešće u BiH, dobivali dobra zakonska rješenja koja na određeni način jačaju ustavnopravni poredak BiH – kaže Osmanović.

 On tvrdi da ovoga puta od Palmera očekuje poruke, a pogotovo nakon sastanaka u Briselu, koje će biti nedvosmislene.

Narušavanje ugleda

– A te poruke su da se mora poštivati Dejtonski mirovni sporazum i da dalje treba jačati zakonodavni okvir u BiH koji bi omogućio efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije, a, naravno, sankcionirao one koji ne poštuju Ustav, zakone i svojim izjavama narušavaju ugled BiH u svijetu – smatra Osmanović.Kako kaže, dolazak Palmera pokazuje fokus SAD na rješavanje određenih problema na prostoru Balkana. 

– Kada god se Amerika uključi, mi dođemo do rješenja – smatra Osmanović.

Ko će biti sankcioniran

Na pitanje mogu li se očekivati određene sankcije, Osmanović kaže:- Ne moraju biti sankcije, ali moraju biti jasne poruke koje SAD očekuju da BiH uradi kako na nivou države tako i entiteta. Znamo da se Milorad Dodik našao na ”crnoj isti” jer je kršio Dejtonski sporazum.

Dolazi i u Mostar

Palmer će, nakon posjete Sarajevu, u četvrtak doputovati u Mostar i, kako nam je potvrđeno iz više izvora, u Gradskoj vijećnici održati sastanak s predstavnicima devet političkih stranaka.Riječ je o akterima pregovaračkog procesa iz 2018., koji su tada i usaglasili dva izborna modela za Mostar, a od kojih je jedan, takozvani B, po kojem će se birati vijećnici u Gradsko vijeće Mostara ugrađen u sporazum koji su u junu potpisali lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Autor: Avaz.ba