Orly ce se nazvati Johnny

Ovjekovjeceni rocker

Fanovi Johnnyja Hallidaya, galskog rockera izcezlog krajem 2017 godine, sto je bio i ostao lokalna zvijezda, su prilikom velike “kulturne rasprave”, predlozili da se aerodrom Orly nazove pjevacevim imenom!

Poznati magazini “Lijepa umjetnost” i “Fondacija naslijedja” pokrenuli su “on line” poziv o kulturnim sadrzajima. Od oko 400 upucenih priloga o cuvenom Taulieru i “idolu mladih”, nalazi se u koloni “naslijedja”!Djeluje groteksno ali, navodno, treba ovjekovjeciti Johnnyja a narodni aerodrom je, izgleda, najpogodnije mjesto za ispoljavanje ljubavi prema iscezlom rockeru?!

Orly, najpoznatiji od tri pariska aerodroma cini se, moze ponijeti lazno ime Jeana-Philippea Smeta, Francuza po majci i Belgijanca po ocu.

Po francuskom shvatanju, pjevac ih je umio skupiti oko teme ljubavi, uciniti sretnim i zadovoljnim…
S izuzecima pariskog Roissy koji se zvanicno naziva Charles de Gaulle i lyonskog Saint Exupéry, aerodromi u Hexagoneu ne nose imena poznatih osoba.

Rezultati preduzete kampanje ce biti na uvidu predsjednika Macrona, velikog obozavatelja francuskog rockera, koji ga je osobno poznavao, isto kao i ministra kulture Francka Riestera, vec 15 travnja.
Izvjestaj, sto ce se moci konsultirati na site-u granddebatculture.fr sadrzavace i natpise konkretnog podrzavanja zamisli.

Autor: Dzana Mujadzic