Oluja još uvijek hara Teksasom, ljudi bez struje spavaju u autima kako bi se ugrijali (VIDEO)

Svijet Vijesti

DOK se stanovnici Teksasa i dalje bore s posljedicama smrtonosnog hladnog vremena, veći dio istoka SAD-a pogodili su snijeg, poledica ili kiša.

Za oko 78 milijuna Amerikanaca je na snazi upozorenje za hladno vrijeme, a za više od 27 milijuna upozorenje za jake hladnoće i zamrzavanje.

Od prošlog tjedna je u Sjedinjenim Državama zbog posljedica oluje ili niskih temperatura umrlo najmanje 38 ljudi. Vlasti pretpostavljaju da je još osam smrtnih slučajeva povezano s vremenskim nepogodama, ali čekaju nalaze obdukcije.

Mnogi mještani Teksasa su još uvijek na temperaturama ispod ili blizu nule bez električne energije i grijanja.

“Teksašani zaslužuju znati zašto je došlo do prekida dostave električne energije”

Guverner Greg Abbott poručio je građanima da će pokušati riješiti problem nedostatka električne energije.

“Teksašani zaslužuju znati zašto je došlo do prekida dostave električne energije i kako ubuduće riješiti taj problem. Te odgovore će i dobiti”, kazao je Abbott.

Claudia Lemus iz u San Antonija je rekla da je ponovno dobila struju u srijedu navečer, ali da su police mnogih trgovina još uvijek prazne.

“Nekako uspijevamo s ovo malo struje, ali većina trgovina s prehrambenim proizvodima je zatvorena. Ako odete u onih par koje rade, morate čekati u redu 20-30 minuta i biti zadovoljni onime što nađete na policama jer su one uglavnom prazne”, ispričala je Lemus u četvrtak ujutro za CNN.

Spavaju u automobilima

Gotovo 300.000 domova i tvrtki u Teksasu je i dalje bez električne energije. Mnogi stanovnici su stoga potražili drugačije načine da se ugriju; pomoću generatora, grijanja na drva, a neki su se privremeno preselili u svoja vozila.

Dužnosnici na jugu Teksasa upozorili su građane da u zatvorenom prostoru ne koriste roštilje ili grijalice na propanske boce jer su u bolnice dolazili otrovani ugljičnim monoksidom nakon što su na taj način pokušavali zagrijati zaleđene domove.

U Houstonu su žena i dijete umrli od trovanja ugljičnim monoksidom dok su se pokušavali zagrijati u automobilu, dok su četiri osobe umrle u požaru kuće u Sugar Landu. Sveukupno je u Teksasu tijekom ove oluje stradalo najmanje 10 ljudi.