Olivera nokautirao Čendlera i naslijedio Habiba

Sport

Poslije 11 godina sa UFC promocijom, Čarls Olivera postao je šampion u lakoj kategoriji. Tron je ostao upražnjen poslije povlačenja Habiba Nurmagomedova, a Oliveira ga je popunio tehničkim nokautom nad Majklom Čendlerom u Tojota centru u Hjuston, na priredbi UFC 262.

Brazilac je slavio tehničkim nokautom u drugoj rundi, iako je u prvoj bio na pragu poraza. Čendler je imao vrhunsku seriju udarca i uzdrmao Oliveru, ali nije uspio da dokrajči Brazilca, što mu se kasnije osvetilo.

Uspio je Olivera da se izvuče iz Čendlerove giljotine i da napravi tejkdaun, a u drugoj rundi je satjerao rivala uz kavez. Pokušao je Amerikanac da se otrgne, ali ga je dočekala nova ljevica Olivere. Čendler je krenuo da pada, nastavio je Brazilac da udara sve dok sudija Dan Mirgliota nije prekinuo borbu.

Olivera je tako postao 11. šampion u diviziji do 70 kilograma. U karijeri je 31-godišnji Brazilac imao mnogo uspona i padova, ali je u posljednje tri godine nizao trijumfe – ovo mu je bio deveti u nizu, počev od juna 2018. godine.

Brazilac drži rekord među svim aktuelnim borcima u UFC sa najviše prekida, najviše sabmišna i najdužim nizom pobjeda.

S druge strane, za bivšeg šampiona Belator promocije to je bio tek drugi nastup u UFC. Na debiju je savladao Dena Hukera i mnogi su bili iznenađeni što je brzo dobio šansu da radi za pojas. 

U ko-mejn događaju održana je još jedna borba u lakoj kategoriji. Bivši privremeni šampion te divizije Toni Ferguson izgubio je jednoglasnom odlukom sudija – sva trojica bodovali su 30-27 u korist Benila Darijuša, koji je imao još jedno moćno izdanje i poslije sedme uzastopne pobjede će postati jedan od glavnih pretendenata na prijesto.

U bantam diviziji, Rožerio Bontorin je pobijedio Meta Šnela jednoglasnom odlukom sudija, a u jedinom meču u konkurenciji dama Kejtlin Čukegijen pobijedila je Vivijani Araužo, također, jednoglasnom odlukom sudija, u duelu muha kategorije.

Na početku mejn karda u pero diviziji je Edson Barbosa spektakularnim nokautom na početku treće runde savladao Šejna Burgosa.

Autor: Avaz / Sport klub