Odluka o izboru novog visokog predstavnika u narednih nekoliko sedmica

BiH Vijesti

Odluka o izboru novog visokog predstavnika u BiH mogla bi biti donesena u narednih nekoliko sedmica, a Vlada Njemačke, koja je za ovu funkciju kandidovala Kristijana Šmita (Christian Schmidt), uvjerena je da će on dobiti povjerenje Vijeća za provedbu mira, pišu “Nezavisne novine”.

– Prvobitno je bilo planirano da odluka bude donesena početkom marta, a sad je moguće da odluka bude krajem marta ili narednog mjeseca. U svakom slučaju, očekujemo da će Šmit stupiti na dužnost već u junu, bez obzira na ovo manje kašnjenje – tvrde njemački izvori.

U tekstu se navodi da Šmit ovih dana pokušava da stupi u kontakt sa najvišim državnim funkcionerima, da želi svima da predstavi koncept i planove.

Plan je, kako dalje piše, da Šmit tijesno sarađuje sa Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH, a zajedno će raditi na sprovođenju reformske agende za EU, kao i na ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

– Možemo reći da će njegov posao biti sprovođenje 5+2 uslova za završetak misije OHR-a. Da li će to biti posao koji će trajati dvije, tri, pet ili više godina nije svrsishodno jer bi se bespotrebno kreirao vještački rok koji bio stvorio nepotrebna očekivanja i spekulacije – navode izvori lista.

Ključni cilj će biti saradnja sa SAD, EU i zemljama članicama EU, kao i ostalim partnerima u Vijeću za provedbu mira.

U tekstu se dodaje da Šmit ne namjerava ispustiti nijedan od alata koji će mu kao visokom predstavniku stajati na raspolaganju, ali da je namjera da podstakne domaće aktere na reforme i konstruktivan dijalog bez revizije prošlosti.

Autor: Avaz.ba