Objavljena zadnja snimka iz potonule podmornice, posada pjevala o rastanku

Svijet Vijesti

INDONEZIJSKA vojska objavila je video koji prikazuje članove posade potonule podmornice kako zajedno pjevaju.

Radi se o indonezijskom hitu Sampai Jumpa, što se može prevesti kao “Doviđenja” ili “Vidimo se kasnije”.

Video je snimljen prije nekoliko tjedana, a vojnici su se pjesmom opraštali od zapovjednika koji je nakon misije odlučio odstupiti, rekao je glasnogovornik Djawara Whimbo za AFP.

Podsjetimo, jučer je pronađena olupina podmornice koja je nestala prije manje od tjedan dana te su tako mrtvima proglašena 53 člana posade.

Podvodne fotografije, snimljene vozilom na daljinsko upravljanje, pokazale su olupinu u tjesnacu Bali na dubini od 838 metara, rekli su dužnosnici. Tim za potragu i spašavanje pronašao je krhotine, uključujući kormilo, sidro i sigurnosne jakne posade.

“Na temelju autentičnih dokaza potvrđujemo da je KRI Nanggala potonula i da su svi članovi posade izgubili živote”, rekao je zapovjednik zrakoplovstva, maršal Hadi Tjahjanto, na konferenciji za novinare u nedjelju.

Podmornica je preuređena 2012. 

Najava je uslijedila dan nakon što je indonezijska mornarica objavila da je brod gotovo sigurno potonuo. Dužnosnici su u subotu rekli da su spasioci pronašli krhotine kako plutaju u tjesnacu Bali, u blizini posljednjeg poznatog mjesta podmornice.

Admiral Yudo Margono, zapovjednik mornarice, rekao je da podvodne fotografije pokazuju kako se podmornica podijelila na tri dijela: trup, krmu i “glavne dijelove”. Isključio je eksploziju, za koju je rekao da bi je otkrio sonar.

Podmornica je bila jedna od pet kojima je upravljala indonezijska vojska. Izgrađena je 1970-ih, a preuređena je 2012., prema medijskim izvještajima.

Autor: Index.hr