Objavljen snimak napada ispred sinagoge u Njemačkoj

U pucnjavi, koja se danas dogodila ispred sinagoge u gradu Halle u Njemačkoj, ubijeno je najmanje dvoje ljudi i više ih je povrijeđeno. Policija je objavila kako je uhapsila jednog napadača, te pozvala građane da budu na oprezu.

Napad se dogodio na židovski praznik Yom Kipur.

Prema neslužbenim informacijama, napadač ili više njih došlo su do ulaza u sinagogu i zapucali. Mediji javljaju kako su pucali i na prolaznike. Jedan prolaznik je ubijen.

Bild javlja da su ubijeni muškarac i žena, te da je napadač iz puške zapucao ispred sinagoge. Prema prvim informacijama bačena je i granata na obližnje židovsko groblje.

Dvoje ranjenih nalazi se u bolnici. Oboje imaju prostrijelne rane, a jedna osoba je upravo na operaciji. Nije poznato stanje druge osobe.

Njemačke željeznice zatvorile su željezničku stanicu u gradu, a iz sigurnosnih razloga policija je zatvorila školu u Markranstädtu.

Policija priprema raciju u jednom od stanova koji se nalaze u ulici Ludwig-Wucherer u Halleu, a Bild piše kako je policija danas u više njemačkih pokrajina izvršila racije među desničarskim skupinama, no zasad nema naznaka da su racije povezane s napadom.

U međuvremenu, u njemačkim lokalnim medijima pojavio se video napada na vjernike ispred sinagoge u Halleu.

Autor: Vijesti.ba