Novo upozorenje policije u Krajini govori o egzodusu stanovništva iz BiH

MUP Unsko-sanskog kantona izdao je upozorenje da je većini građana tog kantona istekao rok važenja lične karte što je obavezan dokument za punoljetne osobe. Ovo je još jedan od pokazatelja koliko je građana napustilo Krajinu, odnosno BiH.

Zahtjev za izdavanje nove lične karte podnosi se 15 dana prije isteka roka. Upozoravaju kako punoljetne osobe koje nemaju ličnu kartu mogu biti kažnjene novčanom kaznom od 30 do 300 KM, piše Hayat.ba.

-Državljani BiH, koji stalno ili duže od tri mjeseca borave u inostranstvu, a ne žele produžiti važenje lične karte u BiH, dužni su odjaviti svoje prebivalište u našoj zemlji i prijaviti mjesto boravka u inostranstvu – saopćili su iz MUP-a USK.

Ovo je još jedan pokazatelj da je veliki broj građana USK napustio BiH zbog borbe za osiguravanje egzistencije. Zbog velikog broja odlaska Krajišnika, prije svega onih mladih, Unsko-sanski kanton nazivaju napuštenim otokom, prenosi Klix.

Prema zvaničnim podacima MUP-a USK, u protekle dvije godine 30.000 građana je zatražilo izdavanje potvrde o nekažnjavanju u svrhu zapošljavanja u inozemstvu. Pretpostavlja se da ih je toliko i otišlo, a prema riječima nekih sociologa iz Krajine, strahuje se da je taj broji veći.

Gotovo da nema mjesta u ovom kantonu kojem veliki broj kuća nije prazan ili je na prodaju.

USK je u prošloj godini imao polovinu broja zaposlenih iz 1990. godine od čega je najveći broj njih zaposleno u budžetskim institucijama i preduzećima. Iz oblasti zdravstva već odavno apeluju kako nemaju kadrova i da se mladi školuju u ovoj oblasti samo kako bi otišli vani. Udar se osjeti i u oblasti obrazovanja jer je sve manji broj djece u školskim klupama zbog čega se razmatralo i zatvaranje 39 škola.

Nažalost, vlasti u cijeloj BiH i dalje sporo reaguju, a ekonomski stručnjaci i demografi upozoravaju kako će se pogubne posljedice osjetiti već i za deceniju.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u ovom kantonu je živjelo 273.261 stanovnika.

Autor: Hayat.ba