“Novi val njemackog filma” predstavljen u Parizu

Djela visoke razine

Dvadeset drugo izdanje veoma posjecenog Festivala njemackog filma u Parizu kojim upravlja direktorica German Films, Mariette Rissenbeek, tradicionalno organiziranog u kinu “l’Arlequin”, smjestenom u buzoaskom sestom gradskom okrugu, otvorilo se kvalitetnim ostvarenjem “Drei Zinnen”, sto je na ovogodisnjem festivalu u Locarnu dobio znacajno priznanje “Variety Piazza Grande”.Robert Schwentke, hollywoodski reditelj poznat po djelima “Flight Plan”,”Red”,”RIPD / Brigada fantom” ili “Divergenta 2 i 3”, vraca se svojim germanskim korijenima predstavljanjem novog naziva “Kapetan”. Radi se o marcnoj prici o perverziji i manipulacijama u Njemackoj Treceg Reicha, namjerno snimljenoj u crno-bijeloj tehnici koja podvlaci estetiku kosmara.

Njemacko-turski cineast Thomas Arslan, neizbjezan umjetnik “Novog njemackog vala” bio je medju uzvanicima pariske smotre. Njegovo ostvarenje “Vedre noci” je dugo na planetarnoj turneji, po medjunarodnim manifestacijama sedme umjetnosti u Hong Kongu, Buenos Airesu, Shanghaiu i naravno Berlinu, gdje je interpret Georg Friedrich nagradjen za najuspjesnije tumacenje muske uloge. Arslan je dosao sa direktorom fotografije Reinholdom Vorschneiderom, kome festival u suradnji sa Goethe Institutom u Parizu, uprilicava “hommage” sa tri filma : “Sanjani put”, “Provalnik” i “Nezamjetljivo prijateljstvo”.

Zamjecena u Cannesu i nagradjena u Kosicama, rediteljica Valeska Grisebach je potvrdila uspjeh “Westerna” sto dodiruje aktualne probleme danasnjice : imigracije, sukobe zajednica, europske krize i feminizam, filmom o njemackim radnicima na bugarskom gradilistu.

Revija mladih cineasta

Neela Leana Vollmar predstavila je novi film za najmladje “Rico, Oscar i tajna dragog kamnja”, adaptaciju knjizevnog djela Andreasa Steinkofena u kojemu se slavi posebnost prikazana na neuobicajen nacin. Ostvarenje je bilo u zvanicnim natjecanjima na festivalima u Zurichu i Zlinu. Andres Veiel je otkrio fim “Beuys” o umjetniku, slikaru pa kiparu Josephu Beuysu, cijem su spjehu pridonijeli brojni arhivski dokumenti i zapisi.

Nagrada publike otisla je u ruke autora “Kada svjetlost zatamni” reditelja Matti Geschonnecka, u kojem je jos jednom dosla do izrazaja bezgranicna nadarenost cuvenog glumca Brune Ganza sto sa 76 godina posjeduje mladicku energiju i polet. Stotinu minutni film je dobio ovogodisnja priznanja u Berlinu, Hong Kongu, Shanghaiu, Buenos Airesu, Jeoniju.

Posebno je pracen ciklus “Next Generation Short Tiger 2017” koji je pariskoj publici priblizio najbolje kratke filmove, njemackih skola i sveucilista, kao i pobjednike ostvarenja u trajanju od manje pet minuta.

Festival je zatvorilo remek djelo nijemog filma Ewalda André Duponta “Variete” cija je restaurirana verzija odusevila filmofile Grada svjetlosti. Zamijeceno je uspjesno ucesce pianista Stephena Horne i bubnjara Martina Pyne, koji su zahvaljujuci dinamicnoj improvizaciji i melodicnosti priredili poseban koncert.

Autor: Dzana Mujadzic