Nova pucnjava u Kopenhagenu: Policija ubila napadača koji je pucao blizu sinagoge

Capture_kop

Kopenhagen je u noći sa subote na nedjelju potresla nova pucnjava. Kako javljaju svjetske agencije, neidentificirani je napadač otvorio vatru u samom središtu grada u blizini sinagoge pri čemu su najmanje tri osobe pogođene. Riječ je o civilu koji je dobio metak u glavu i dvojici policajaca, koji su pogođeni u ruku i nogu.

U međuvremenu je stigla vijest da je jedna od pogođenih osoba podlegla ozljedama.

Prema informacijama danske policije, napadač je pješke pobjegao s mjesta događaja i za njim je pokrenuta velika potjera. Nešto poslije 5 sati ujutro, došlo je do nove pucnjave u blizini jedne željezničke stanice. Policija je viknula prema sumnjivcu koji je zatim otvorio vatru, a policija uzvratila. Muškarac je pogođen i ubijen, a drugih žrtava nije bilo.

U centru danske prijestolnice tokom noći je bila vidljiva snažna policijska prisutnost. Na svim prometnijim cestama patrole zaustavljaju automobile u potrazi za napadačem, a građanima, koji u noći na nedjelju obično u velikom broju uživaju u noćnim izlascima, savjetovano je da idu kućama jer ulice nisu sigurne. Stanica podzemne željeznice koja se nalazi u blizini mjesta pucnjave evakuirana je.

Zasad nema podataka je li ova pucnjava povezana s napadom izvedenim samo nekoliko sati ranije u jednom kafiću u kojem se održavala tribina o slobodi govora. Ondje su, između ostalih, bili francuski ambasador i švedski karikaturist Lars Vilks, poznat po crtežima poslanika Muhameda. Jedna je osoba u tom napadu ubijena, tri su ranjene, a napadač je također u bijegu.