Nova kriza u Maliju. Vojnici prisilno odveli predsjednika i premijera u logor

Svijet Vijesti

VOJNICI Malija, nezadovoljni novom vladom koju je najavila prijelazna vlast, prisilno su odveli predsjednika i premijera u u vojni logor Kati, nekoliko kilometara od Bamaka, tijekom udara koji je potresao zemlju utonulu u duboku krizu.

“Predsjednik i premijer su ovdje u Katiju zbog pitanja koja se na njih odnose”, rekao je jedan visoki vojni dužnosnik, prenosi agencija France Presse. Jedan neimenovani vladin dužnosnik je potvrdio da su šefovi prijelazne izvršne vlasti, predsjednik Bah Ndaw i premijer Moctar Ouane odvedeni u Kati, središte vojnog aparata zemlje.

Tamo su izabranog predsjednika Ibrahima Boubacara Keïtu prisilno odveli 18. kolovoza 2020. pukovnici pučisti kako bi objavili njegovu ostavku. Čini se da su isti pukovnici devet mjeseci kasnije ponovo u akciji.

Njihove namjere nisu poznate. Godine 2012. premijer Modibo Diarra, kojeg su uhitili pučisti, bio je prisiljen na ostavku.

Nešto ranije je prijelazni premijer rekao da su ga vojnici u ponedjeljak prisilno odveli predsjedniku Ban Ndawu.

“Potvrđujem: Goitini ljudi su došli po mene i doveli me predsjedniku koji živi nedaleko moje rezidencije”, rekao je Moctar Ouane u kratkom telefonskom razgovoru za agenciju France aludirajući na pukovnika Assimija Goitu, sadašnjeg prijelaznog potpredsjednika.

Velik dio međunarodne zajednice osudio “pokušaj nasilnog rušenja vlasti” u Maliju

Ujedinjeni narodi, glavne afričke organizacije, Francuska, Sjedinjene Države i drugi osudili su u ponedjeljak “pokušaj nasilnog rušenja vlasti” koji je u tijeku u Maliju i upozorili da neće prihvatiti politiku svršenog čina, pa ni eventualnu prisilnu ostavku nositelja prijelazne vlasti koje je vojska uhitila.

UN-ova misija u Maliju (MINUSMA), Zajednica zapadnoafričkih zemalja (CEDEAO), Afrička unija, Francuska, SAD, Velika Britanija, Njemačka i Europska unija u zajedničkom priopćenju traže “trenutačno i bezuvjetno oslobađanje” privremenog predsjednika i premijera koji su u ponedjeljak uhićeni sa svojim suradnicima.

Autor: Hina