Nokia upozorava: Evropa kasni za SAD i Kinom sa uvođenjem 5G mreže

Uvođenje mobilne mreže naredne 5G generacije u Evropi će kasniti zbog problema sa radio-frekvencijskim spektrom i regulativom, upozorava generalni direktor Nokije Radživ Suri.

“U uvođenju nove tehnologije, Evropa će zaostajati za SAD i Kinom koje već preduzimaju krupne korake u razvoju 5G mreže”, rekao je Suri za CNBC na Svjetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni.

Glavni razlozi zbog kojih će, kako dodaje, evropski telekomunikacioni operateri zaostajati jesu nedostatak frekvencijskog spektra, radio talasa potrebnih za bežične mreže velike brzine, širom kontinenta, kao i regulatorne prepreke.

“Spektar je dostupan u nekim zemljama, ali ne u svim”, rekao je Suri, dodajući da je tržište “pretjerano regulisano” i da “konsolidacija nije dozvoljena”.

Evropske kompanije su tražile svoj udio u razvoju 5G mreže, a italijanska vlada je u oktobru prošle godine od prodaje frekvencija za 5G mrežu zaradila rekordnih 7,6 milijardi dolara.

Međutim, postepeni prelazak na 5G pomračen je rastućim kontroverzama oko kineskog tehnološkog giganta Huawija. Naime, zapadne zemlje, na čelu sa SAD, zabrinute su da bi telekomunikaciona oprema te kompanije mogla da posluži kao instrument kineske vlade za špijunažu, zbog čega su blokirale korisćenje tehnologije te kompanije u razvoju 5G mreže.

Kineski telekomunikacioni gigant je u više navrata odbacio tvrdnje SAD-a i zapadnih zemalja.

Autor: B92