Njemačka uvodi najstrožiji lockdown dosad

Svijet Vijesti

Danas se njemačka kancelarka Angela Merkel sastaje s premijerima saveznih pokrajina da dogovore epidemiološke mjere nakon 31. januara. Naime, nakon masovnog prodora soja virusa SARS-CoV-2 iz Velike Britanije u Njemačku, koji se širi nekoliko puta brže, vlada Angele Merkel planira hitno reagirati. Njemački mediji otkrivaju kojim mjerama vlada namjerava bitno zaoštriti lockdown.

Der Spiegel je taj koji na svojim platformama prednjači u iznošenju detalja iz dokumenata krajnje užurbane komunikacije vlasti s nacionalne i lokalnih nivoa. Tako se saznaje da se postojeće mjere sigurno neće ukidati prije polovine februara, a povrh njih može se računati da po svoj prilici više neće biti moguće ući u sredstva javnog prijevoza čak niti s običnim medicinskim maskama. Isto će vrijediti i za prodavnice.

Porodica i jedna osoba koja nije dio kućanstva

– Takozvane OP-maske ili čak maske s filtracijom virusa standarda KN95 ili FFP2 – stoji u jednom od dokumenata koji su otišli u javnost.

Der Spiegel navodi da je došao do snimke videokonferencije Angele Merkel s kolegama predsjednicima vlada regija, gdje se moglo čuti da ubuduće privatna okupljanja smiju biti “u krugu pripadnika kućanstva i s najviše još jednom osobom u društvu koja nije dio kućanstva”.

Naveliko se traži i najavljuje strože uvođenje kancelarijskog rada od kuće, prenosi SWR, a da se na to može računati da će se uvesti, kao i na pripremu drastičnih mjera još strožeg lockdowna, u prilog je govorio istup ministra privrede Pitera Altmajra (Peter Altmaier) na RTL-u:

– Sve su mjere na stolu, pa i zabrana izlaska kao u Francuskoj.

Navodi se dalje da će poslodavci kod kojih je nezamjenjiv rad fizičkim dolaskom na radno mjesto, morati krajnje strogo osigurati maske svojim radnicima. O kojim će se maskama raditi, ne navodi se, kao primjerice u slučaju javnog saobraćaja i odlaska u prodavnicu. S druge strane se navodi da vlada Angele Merkel priprema novi paket pomoći privredi, ovaj put od 10 milijardi eura.

Negativne posljedice nastave na daljinu

Najmanje do 15. februara u Njemačkoj ostaju zatvorene i sve škole. Der Spiegel navodi i u vezi toga detalje iz korespondencije lokalnih i nacionalnih vlasti, koji su svjesni negativnih posljedica nastave na daljinu po djecu.

Međutim, oslanjaju se u Njemačkoj na najnovije zaključke istraživanja.

– Ipak, postoje indikacije koje treba ozbiljno shvatiti da se mutacija B.1.1.7 virusa SARS-CoV-2 među djecom i adolescentima širi brže nego što je to slučaj s virusom poznatim odranije.

Istovremeno, Institut Robert Koch izvještava o 11.369 novozaraženih i 989 umrlih u prethodnih 24 sata u Njemačkoj, što je vrlo blizu rekordnih epidemijskim brojkama u toj zemlji.

Autor: Avaz.ba