Njemačka produljuje lockdown i uvodi nove mjere, ali bit će iznimaka za Božić

Svijet Vijesti

NJEMAČKA savezna i pokrajinske vlade dogovorile su se da će do kraja godine produljiti djelomično zatvaranje radi borbe protiv koronavirusa, s tim da će tijekom Božića neke mjere biti ublažene.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina apelirali su na građane da se najmanje do 10. siječnja suzdrže od odlaska na zimski odmor.

“Njemačka vlada bi trebala na europskoj razini raditi na tome da se do 10. siječnja zabrani skijaški turizam”, stoji u zajedničkom dokumentu.

Važnost rada od kuće

U njemu se ističe i da je rad od kuće dobar mehanizam za smanjenje broja kontakata. “Apeliramo na poslodavce da gdje god je to moguće omoguće rad od kuće, posebice između Božića i Nove godine”, rekla je Merkel.

Njemačka je od početka pandemije registrirala 961.320 zaraženih i 14.771 umrlog.

“Ono što nam je potrebno je nova koncentracija svih snaga. Strpljenje, solidarnost, disciplina”, istaknula je kancelarka nakon višesatne videokonferencije s lokalnim premijerima.

Dodala je kako razvoj situacije s cjepivom pruža tračak optimizma, ali da je sada nužno produljiti postojeće stroge mjere.

Djelomični lockdown uveden početkom studenog uključuje zabranu rada ugostiteljskih objekata s izuzetkom prodaje jela i pića za konzumaciju izvan tih objekata te zabranu ugošćavanja gostiju u hotelima, osim onih koji su na poslovnim putovanjima.

Također je zabranjen rad kulturnim ustanovama, kinima i kazalištima, kao i teretanama i sportskim objektima poput javnih bazena.

Merkel objasnila zašto produljuje mjere

Merkel je objasnila da je uvođenje djelomičnog zatvaranja početkom studenog ostvarilo djelomičan uspjeh.

“Krivulja rasta se malo izravnala, ali mi smo još daleko od željene incidencije od 50 (na 100.000 stanovnika)”, rekla je Merkel. “I zato mjere treba produljiti” do početka siječnja, dodala je.

Uvode se i nove mjere

Od novih mjera uvodi se okupljanje najviše pet osoba iz dva domaćinstva, a izuzetak će biti tijekom božićnih i novogodišnjih praznika kada će se dozvoliti grupiranje do deset osoba iz više domaćinstava. U to se ne računaju djeca mlađa od 14 godina.

Dužnosnici su se dogovorili i o novim pravilima za maloprodaju koja se odnose na broj kupaca. U trgovinama do 800 kvadratnih metara treba po kupcu osigurati najmanje 10, a u trgovačkim centrima iznad 800 kvadrata 20 kvadratnih metara.

Nošenje maski će biti obvezno u zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu, kao i u svim prostorima gdje je koncentracija ljudi povećana, poput pješačkih zona.

U sredinama s više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika uvodit će se strože mjere, poput prelaska na online nastavu i zatvaranja dijela maloprodaje. U područja s incidencijom iznad 200 spadaju Berlin i još 62 okruga.

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada bi se trebali sastati 2. prosinca kako bi sagledali postignute rezultate u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Autor: Index.hr / Hina