Njemačka ambasada u BiH: Što prije završiti formiranje Doma naroda FBiH

Nakon što su Delegacija Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD u BiH u zajedničkom saopćenju za javnost pozvali domaće vlasti da završe s procesom formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, njihovom pozivu pridružila se Njemačka ambasada u BiH.

-Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od kantonalnih skupština.

Stoga apeliramo na kantonalne skupštine koje to još nisu učinile da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja.

Imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi s važnim pitanjima poput donošenja budžeta.

Osim pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi, također, i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo – stoji u saopćenju Njemačke ambasade u BiH.

Autor: Avaz