Nermin Nikšić: Deblokirati rad institucija BiH, izmjene Izbornog zakona ključne za fer i poštene izbore

BiH Vijesti

Danas su lideri opozicionih parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH na poziv predsjednika SDP-a Nermina Nikšića održali sastanak. Prisustvovali su lider SBB Fahrudin Radončić, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, predsjednik PDA Mirsad Kukić, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević, Denis Zvizdić, Zlatko Miletić, Denis Bećirović, Edin Forto, Peđa Kojović, Senad Šepić…

Nakon sastanka, novinarima se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. 

– Kako ste i čuli, na današnji sastanak su pozvani predsjednici opozicionih političkih partija koje su opredijeljene za zaštitu državotvornosti BiH i šefovi klubova tih stranaka, te delegati u Domu naroda koji nisu iz vladajuće koalicije.

450 hiljada glasova

Svi su se odazvali pozivu, imali smo veoma konstruktivnu raspravu i donijeli nekoliko zaključaka. Nije nebitno da kažemo kako iza ovih političkih partija stoji preko 450 hiljada glasova na posljednim izborima i to je nešto što je respektabilna snaga i što se mora uvažavati kad se čuje glas ovih političkih partija – rekao je Nikšić.

On je rekao, da su danas razgovarali o alarmantnoj situaciji u BiH i o političkoj institucionalnoj krizi.

 – Donijeli smo i potpisali osam zaključaka, pored ostalog i poučeni onim što uspijevamo da pokupimo u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice kao i onim što saznajemo da se dešava iza zatvorenih vrata. Prije svega smatramo ključnim pitanjem povratak u odlučivanje u institucijama BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH i mi tražimo da se preduzmu sve mjere kako bi se odlučivanje vratilo u institucije BiH – rekao je Nikšić.

Izmjene Izbornog zakona

Nikšić smatra da, “poučeni iskustvom i na osnovu  saznanja o kojima sam maloprije govorio, kao i činjenicom da kao opozicione političke partije nemamo baš povjerenje i ne vjerujemo u dobre namjere vladajućih, inzistiramo da prvi potez nakon deblokiranja institucija bude usvajanje promjena Izbornog zakona, koji će garantirati fer i poštene izbore”

 – Izmjene koje će uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića, kvalitetniji nadzor identifikacije birača i video nadzor na biračkim mjestima. Nakon toga može se pristupiti, ako neko očekuje od opozicije da u tome učestvuje, izmjenama Ustava i dubinskim izmjenama Izbornog zakona koje bi govorile o izboru članova Predsjedništva BiH i Domova naroda – rekao je lider SDP BiH.

Podrška Kristijanu Šmitu

Nikšić je rekao da su se u zaključcima dotakli i dali podršku radu visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

 – Dali smo mu podršku na provođenju onih aktivnosti koje on smatra i koje vidi da treba, i provođenju onih ovlaštenja koja je u konačnici i dobio u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi smo se kao potpisnici dogovorili i tretirali još neke stvari kada je u pitanju BiH. Prije svega, pitanja državne imovine gdje insistiramo na tome da se uvažava nekoliko činjenica kada je u pitanju BiH, da je to nezavisna, suverena i jedinstvena država koja ima svoj vanjski i unutrašnji suverenitet, pravni i historijski kontinuitet i da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve. Naravno da smo komentarisali u svojim zaključcima i ideju o preuranjenom gašenju Ureda visokog predstavnika. Smatramo da svi oni koji inzistiraju na tome ne misle dobro BiH – rekao je Nikšić.

Autor: Avaz.ba