Neredi u Francuskoj i Turskoj na prvomajskim protestima

Svijet Vijesti

Hiljade stanovnika Francuske pridružile su se u subotu tradicionalnim prvomajskim protestima širom zemlje uprkos restriktivnim mjerama uvedenim zbog suzbijanja širenja covida-19.

Zahtijevali su socijalnu i ekonomsku pravdu te su protestima otvoreno iskazivali protivljenje vladinim planovima koji se odnose na promjene naknada za nezaposlene.

U Parizu i ostalim većim francuskim gradovima – Lyonu, Nantesu, Lilleu i Toulouseu – ukupno je organizovano tristotinjak skupova.

U francuskoj prijestolnici sindikalistima su se pridružili i članovi pokreta Žuti prsluci, koji su prije tri godine pokrenuli val antivladinih protesta, kao i radnici zaposleni u sektorima teško pogođenim pandemijskim ograničenjima, poput radnika u kulturi.

Sudionici marša nosili su zaštitne maske u skladu s pravilima te su isticali transparente s natpisima: “Dividende, a ne naknade za nezaposlenost prihod su lijenih ljudi” i “Želimo živjeti, a ne preživljavati”.

“Puno novca ide onima koji imaju puno, a manje novca ide onima koji nemaju ništa, što se odražava na plan reforme osiguranja u slučaju gubitka radnog mjesta, koji želimo ukinuti”, rekao je Philippe Martinez, šef sindikata CGT.

Većina demonstracija održana je u mirnome ozračju, premda je policija u Lyonu rastjerala grupu od oko 200 demonstranata koji su bacali petarde, tvitali su iz prefekture Auvergne-Rhone-Alpes.

U Parizu 5000 policajaca, 17 ljudi uhapšeno

U Parizu, glavnome francuskom gradu, u kojemu je raspoređeno oko 5000 policajaca, uhapšeno je sedamnaest ljudi.

Nekoliko se demonstranata odjevenih u crne majice s kapuljačama sukobilo s policijom. Neki su bacali kamenje ili prevrtali kante za smeće. Policija je izvijestila da je spriječila pripadnike anarhističkoga Crnog bloka u nakani da formiraju protestnu grupu.

Prvomajskim događanjima prisustvovali su i vođa francuske ekstremne ljevice Jean-Luc Melenchon i čelnica krajnje desnice Marine Le Pen. Oboje se planiraju kandidirati na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

“Moja je želja da radnička klasa ne strahuje zbog nezaposlenosti i gubitka posla”, rekao je Melenchon, koji je u protestima sudjelovao u Lilleu. Dodao je kako se nada da će se u taj grad idućeg 1. maja vratiti kao predsjednik države.

Marine Le Pen je ranije položila vijenac u podnožju pariškoga kipa nacionalne junakinje Jeanne d’Arc, koju njezina stranka koristi kao nacionalistički simbol, te je upozorila na “potpuni haos” bude li za predsjednika ponovno izabran Macron.

Emmanuel Macron, bivši investicijski bankar, predsjedničke je izbore osvojio 2017., kada je obećao nov način upravljanja zemljom i provedbu nove politike. Ali, velik dio njegove reformske agende posrnuo je na borbama sa sindikatima, dok je pandemija zaustavila njegove planove čiji je cilj bila reforma mirovinskog sistema.

Francuska, koja je na neslavnome osmom mjestu u svijetu po broju smrtnih slučajeva od posljedica covida-19, od ponedjeljka će početi ublažavati treći lockdown, nakon što je u zemlji evidentirano smanjenje broja slučajeva zaraze.

Protesti u Istanbulu, uhapšeno 212 demonstranata

Turska policija privela je 212 demonstranata nakon izbijanja nereda na prvomajskim marševima u vrijeme policijskog sata.

Policija se sukobila sa sindikalnim liderima i drugim demonstrantima i bacili neke na zemlju prije nego što su ih priveli na desetine u blizini istanbulskog trga Taksim, javlja Rojters (Reuters).

Guvernerova kancelarija je saopćila da je nekim sindikatima dozvoljeno da obilježe praznik, dok su drugi, koji su se “ilegalno okupili” kršeći mjere zaključavanja i ignorišući pozive da se raziđu, bili uhapšeni.

Turska je ove sedmice usvojila djelimično zaključavanje od 17 dana, uključujući naredbe o boravku kod kuće i zatvaranje škola i nekih preduzeća, kako bi obuzdala talas zaraza koronavirusom.

Autor: Vijesti.ba