Napeto na granici s Meksikom, stiže sve više tražitelja azila

Svijet Vijesti

Bidenova savjetnica rekla je da administracija razrađuje sustav koji će obraditi zahtjeve desetaka tisuća tražitelja azila, koji su prema programu iz Trumpova doba prisiljeni čekati u Meksiku

Administracija američkoga predsjednika Joea Bidena migrante koji čekaju u Meksiku zbog restrikcija koje je nametnuo bivši predsjednik Donald Trump, poziva na strpljenje dok se broj tražitelja azila u izbjegličkom kampu u sjeveroistočnom Meksiku sve više povećava.

Viša savjetnica američkoga predsjednika Roberta Jacobson rekla je da Bidenova administracija razrađuje sustav koji će obraditi zahtjeve desetaka tisuća tražitelja azila, koji su prema programu iz Trumpova doba prisiljeni čekati u Meksiku.

“Sada razmatramo mogućnosti obrade zahtjeva migranata koji su već u tom programu”, rekla je Jacobson novinarima. “Kako odrediti prioritete za ljude koji su uvedeni u proceduru ne prije nekoliko mjeseci nego prije nekoliko godina i to, povrh svega, najranjivije ljude”, dodala je.

Jacobson je svima koji čekaju u Meksiku u sklopu programa, službeno poznatog pod nazivom Protokoli zaštite migranata, imat će priliku iznijeti svoj zahtjev za azilom

Prema protokolima uvedenim 2019., više od 65 tisuća tražitelja azila vraćeno je u Meksiko gdje čekaju saslušanje na američkom sudu. Bidenova administracija prestala je prošloga tjedna uključivati ljude u protokol, ali još nije navela kako će obrađivati zahtjeve onih koji su već uključeni.

Jacobson je obećala da će administracija obrađivati zahtjeve “mnogo brže nego u prošlosti”. a tražiteljima azila poručila je da ne navale na američku granicu jer to neće ubrzati proces. “Molim vas, čekajte”, rekla je.

Populacija u izbjegličkom kampu na meksičkoj granici između mjesta Matamorosa u Meksiku i Brownsvillea u Teksasu, polako raste unatoč pokušajima meksičke vlade da je kontrolira.

“Raste jer ljudi misle da ćeš moći ući u SAD, ako si u kampu”, rekao je tražitelj azila iz Hondurasa Oscar Borjas, koji pomaže u koordinaciji kampa. Po njegovoj procjeni sada tu živi oko 800 ljudi, među kojima je mnogo žena i djece.

“Sada se sve mijenja nabolje”, kaže tražitelj azila Dairon Elisondo, liječnik s Kube koji migrantima pruža liječničku skrb.

Autor: Hina