Namirnice koje sadrže više soli nego što mislite

U hrani koju svakodnevno konzumiramo ima mnogo više soli nego što nam se čini na prvi pogled.

Stručnjak za zdravu ishranu Britanske fondacije za zdravlje srca (BHF), Viktorija Tejlor, poziva na oprez kad su u pitanju ove namirnice.

1.Sir i maslac

Dodavanje maslaca u rižoto da bi bio kremast ili parmezana na omiljenu tjesteninu neće samo pojačati kalorijsku vrijednost obroka i opteretiti ga zasićenim mastima već uz njih dolazi i dodatna so na koju niste računali. Odrecite se ovih navika da biste izbjegli pretjerani unos soli u organizam i očuvali vitak struk.

2.Umaci

Umak od soje, umak za ribu, pa čak i kečap svi ovi dodaci obogatiće ukus vašem jelu, ali će ga istovremeno opteretiti dodatnom količinom soli. Budite štedljivi, ne treba vam još soli.

3.Slani namazi

Slani namazi poput margarina sadrže velike količine soli zato pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima i odaberite onaj s najmanje dodane soli. I ostali ukusni namazi, poput kikiriki putera ili krem sireva, takođe mogu sadržati dodanu so. Budite oprezni, čitajte deklaracije i pažljivo u ishrani dozirajte ove namirnice.

4.Slani zalogaji

Kapare, inćuni i masline vaše će jelo opteretiti dodatnim količinama soli. Ukoliko pokušavate smanjiti so bolje se odlučite obogatiti ukus jela začinskim biljkama, limunom, lukom ili crnim biberom.

5.Hljeb

Dok biramo omiljeni hljeb rijetko pritom razmišljamo o dodatnim količinama soli koje sadrži. Izbjegavajte hljeb i peciva koji na površini imaju mrvice krupne soli ili je tjesto obogaćeno maslinama – preskočićete dodatne količine soli za taj dan. Čitajte deklaracije – iznenadiće vas kako količine nutrijenata variraju od proizvoda do proizvoda!

6.Krompiri

Jela od krompira dežurni su krivci – posebno se čuvajte krompira pečenog u kori u kojeg kuvari prethodno utrljaju veće količine soli, unaprijed posoljenih porcija pomfrita ili pečenih krompirića. Čipseve ne moramo ni spominjati!

7.Slatke poslastice

Trend slatko-slanih ukusa kao što je slana karamela možda jeste po vašem ukusu, ali ubacio je so u jela koja su prethodno bila bez soli.

Autor: Espreso.rs